Nagy valószínűség szerint újabb támadásokat tervez elkövetni Európában a közeljövőben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet – közölte az európai uniós tagországok hágai székhelyű rendőri együttműködési szervezete, az Europol pénteken.

A friss jelentés szerint leginkább azok az országok lehetnek veszélyben, amelyek részt vesznek a Szíria és Irak területén tevékenykedő, az Iszlám Állam (IÁ) legyőzésén munkálkodó katonai koalícióban.

Titkosszolgálati információk szerint az IÁ több tucat embert irányít Európában, akik képesek terrortámadások elkövetésére. A beszámolók szerint a terrorszervezet megtalálja és több esetben arra buzdítja a társadalom peremére sodródott vagy mentálisan terhelt fiatalokat is, hogy a nevében támadásokat kövessenek el.

Az Europol felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam a Közel-Keleten ismert taktikáját – például az autóba rejtett pokolgépekkel vagy más módon elkövetett robbantásokét – bevetheti Európában is, ahogyan ezt a párizsi vagy a brüsszeli összehangolt merényletek is bizonyítják.

A jelentés kiemelte, hogy míg a terrorszervezet korábban elsősorban a katonai és rendfenntartó erőket célozta, ma már a civil lakosságot is célba veszi, amivel a társadalom megfélemlítését kívánja elérni.

Az olyan infrastruktúrák, mint az elektromos hálózat vagy az atomerőművek a jelentés szerint jelenleg nem tartoznak a kiemelt célpontok közé.

Az Europol azt kérte az uniós tagállamoktól, hogy fokozzák az együttműködést a kiberfenyegetés megelőzése terén, mivel az ilyen típusú támadások sem zárhatók ki.

Az év elején Marokkóban meghiúsított, az Iszlám Államhoz köthető támadást követően talált biológiai és kémiai fegyverek arra utalnak, hogy a terroristák kiszélesítették Európában is bevethető eszközeik skáláját, a jelentés szerint ugyanakkor továbbra is nagyobb a valószínűsége az egyszerűbben beszerezhető, könnyen kezelhető és rövid távon hatékonyabb automata lőfegyverek, kések és a járművekbe rejtett pokolgépek használatának.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..."leginkább azok az országok lehetnek veszélyben, amelyek részt vesznek a Szíria és Irak területén tevékenykedő, az Iszlám Állam (IÁ) legyőzésén munkálkodó katonai koalícióban."...

minek avatkozik be európa a jókedvű gyilkolászásba...ha örömüket lelik benne, tegyék! ja, hogy a fegyverek? tessék titokban szállítani mindenkinek, akik lődözni, robbantani szeretik a saját fészkükben élőket de az európai polgári lakosságot ne hozza veszélybe sem az eu vezetése, sem azok onnan...

aki itt hazánkban azt hinné, hogy úgysem ér minket semmi bántódás, annak bátorkodom jelezni, hogy ma már semmi sem biztos...főleg, ha elmeosztályok lövik egymást...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.