Minden magyar közös érdeke, hogy Romániában erős legyen a magyar képviselet, ezért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a külföldön élő erdélyi magyarokat is arra kéri, szavazatukkal támogassák a szövetséget – közölte Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

A szövetség külföldi szenátori jelöltlistáját vezető politikus felhívását az RMDSZ keddi hírlevele ismertette. Az RMDSZ ügyvezető elnöke ebben arra kér minden erdélyi magyart, aki Magyarországon, vagy bárhol máshol külföldön él, hogy vegyen részt a vasárnapi parlamenti választáson, támogassa szülőföldjét, támogassa az erdélyi magyarokat szavazatával.

"Erdély jövője minden erdélyi magyar ügye, azoké is, akik kényszerűségből költöztek el szülőföldjükről, és jelenleg külföldön élnek. El kell menni szavazni az itthon maradt barátokért, családokért, és azért, hogy Erdély egy olyan hely lehessen, ahova megéri visszatérni" – hangsúlyozta Kovács Péter.

A felhívásban felidézték: vasárnap a külföldön élő, bejelentett lakhellyel rendelkező román állampolgárok előzetes regisztráció nélkül a diplomáciai képviseleteken adhatják le voksukat, azok pedig, akik előzetesen regisztráltak, levélben szavazhatnak. Magyarországon, Budapesten Románia Magyarországi Nagykövetségén és a Budapesti Kulturális Intézetben, valamint Szegeden és Gyulán, a főkonzulátusokon lehet az urnákhoz járulni.

Nem szavazhatnak azok, akik turistaként tartózkodnak külföldön, és azok sem, akik határon túl élnek, de nem rendelkeznek hivatalos állandó vagy ideiglenes lakcímmel – figyelmeztet a dokumentum.

"Minden magyar szavazat számít. Akár a Székelyföldről, akár a szórványból, a Partiumból, a Bánságból, a Kárpátokon túlról vagy a külföldi szavazókörzetből érkezik. Vasárnap mutassuk meg az erdélyi magyarok összetartó erejét!" – hangsúlyozta az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Az ideiglenes vagy állandó külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárok négy képviselőt és két szenátort választanak a bukaresti törvényhozásba. Az RMDSZ Kovács Péter ügyvezető elnököt és Laczikó Enikőt, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkárát indítja a külföldi szenátori listán, a képviselőjelöltek névsorát pedig Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök és Kinizsi Zoltán, az RMDSZ kolozsvári szervezetének alelnöke vezeti.

Akiknek állandó lakhelyük külföldön van, a román útlevéllel szavazhatnak, amelyben szerepel az állandó lakhelyre vonatkozó bejegyzés. Akiknek ideiglenes lakhelyük van külföldön, a személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel voksolhatnak, ehhez mellékelni kell az adott ország hatóságai által kiadott iratot, amivel az ideiglenes lakhelyet igazolni tudja.

A bukaresti külügyminisztérium által összeállított, külföldön szavazóknak szóló útmutatóban megtalálható, hogy melyik országban, városban hol vannak a szavazókörzetek, illetve, milyen igazoló dokumentumokkal kell az urnákhoz járulniuk azoknak, akik külföldön voksolnak. Magyarországon az ideiglenes lakhelyet vagy lakcímkártyával, vagy regisztrációs kártyával, vagy (állandó) tartózkodási engedéllyel, vagy letelepedési engedéllyel igazolhatják a szavazásra jelentkező román állampolgárok.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vadnarancs
Ti mindenhová szavaztatni akartok, csak a zsíros bödön mellé kerülhessetek. Okádnom kell már ettől az egésztől... Mindenki oda szavazzon, ahol ÉL! Értitek nagymagyarok?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.