Titkos jelentést készített az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), amelyben arra jutott, hogy Oroszország Donald Trump győzelme érdekében avatkozott be az elnökválasztásba – jelentette péntek késő este a The Washington Post című amerikai napilap.

A hírszerzés több olyan személyt is azonosított, akik kapcsolatban állnak az orosz kormánnyal, és több ezer, a Demokrata Párt feltört szervereiről származó e-mailt adtak át a Wikileaks nevű kiszivárogtató portálnak. Erről a CIA zárt ajtók mögött tájékoztatta a szenátus néhány illetékes tagját.

"A CIA álláspontja az, hogy Oroszország célja az volt, hogy az egyik jelölt kárára a másiknak segítsen, hogy segítsen Donald Trumpnak megnyerni a választást" – mondta egy név nélkül nyilatkozó amerikai forrás a lapnak. Eddig a CIA azon az állásponton volt, hogy Moszkva megpróbálta aláásni a választási rendszerbe vetett bizalmat, de azt eddig nem mondták ki, hogy Oroszország Trump győzelmét segítette.

A nevük mellőzését kérő források azt mondták a lapnak, hogy a 17 különféle amerikai hírszerző szervezet nem jutott formális egyetértésre, mert kisebb kérdésekben nem értenek egyet, így a CIA megállapításai nem tekinthetők hivatalos hírszerzési értékelésnek. Nem találtak például konkrét bizonyítékot arra, hogy egyenesen a Kremlből adtak utasítást az azonosított embereknek, hogy adják át a hackertámadásból származó információkat a Wikileaksnek.

Az érintett "ügynököket" ugyanis legalább egy szint elválasztja az orosz szövetségi kormánytól, nem közvetlenül a Kreml alkalmazásában állnak. A lap kitér arra is, hogy Moszkva korábban is élt már azzal, hogy a kormányzathoz közvetlenül nem köthető emberek végzik a titkosszolgálati munkát, így a politikusok "hihetően tagadhatják" a történteket. Julian Assange, a Wikileaks vezetője korábban kijelentette: az információk forrása "nem az orosz kormány volt".

Barack Obama amerikai elnök pénteken teljes körű vizsgálatot rendelt el az elnökválasztással kapcsolatos hackertámadások ügyében. Republikánus politikusok eddig arra hivatkozva kérdőjelezték meg az orosz beavatkozásról szóló jelentések hitelességét, hogy nincs konkrét bizonyíték a történtekre.

Donald Trump megválasztott elnök irodája eddig és most is visszautasítja azokat az állításokat, hogy az ingatlanmágnás orosz beavatkozásnak köszönhetően nyert.

"Ezek ugyanazok az emberek, akik azt állították, hogy Szaddám Husszeinnek tömegpusztító fegyverei voltak. A választás jó ideje véget ért, méghozzá a történelem egyik legnagyobb arányú elektori győzelmével. Ideje továbblépni, és ismét naggyá tenni Amerikát" – reagált Trump kabinetje a The Washington Post hírére.

"Nem hiszem, hogy beavatkoztak" – mondta a héten maga Donald Trump a Time magazinnak.

"Lehet, hogy Oroszország volt, de lehet, hogy Kína. De az is lehet, hogy valami pasas New Jerseyben" – mondta az Egyesült Államok leendő elnöke a hackertámadásokról.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Hiaba szarkasztikus, most mar az Isten se fogja rola lemosni a valasztasi csalas gyanujat...Most az az erdeke, hogy senki se piszkalja meg a valasztasok tisztasaganak kerdeset, de ha nem o nyert volna, akkor egeszen biztos, hogy addig nem nyugodott volna, mig vagy az egesz valasztast, vagy csak a szamlalast, vagy az elektori valasztast meg nem ismetlik. Nem tudom, mi lesz az eredmenye ennek az Obama altal elinditott vizsgalatnak, valoszinu, hogy a karacsony kozbejon, trumpnak meg az lesz az elso dolga, hogy leallitsa majd ezt a vizsgalatot az oroszok ellen.
Nagyon nagy baj, hogy trump raszabadult a vilagra..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
..."Titkos jelentést készített az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), "...

akkor honnan tuggya a propeller?...ami titkos, azt soha nem tudjuk meg.
Jozefina
Ha Trumpf nem akarja, hogy regnálása alatt mindvégig meglegyen bélyegezve azzal, hogy csalással nyerte meg a választást, akkor pont neki kellene kezdeményeznie egy teljeskörű újraválasztást!!! Az is érdekes, hogy már Moszkvában tárgyal a külpolitikai tanácsadója!!! Vajon az lesz a külpolitikája, amit Putyin fog diktálni??? Szóval ha van gerince, akkor újraválasztást kezdeményez!!!
verőce21
@Horizont: (11:54) Ne haverkoggyá' mán ! :)
vonotok
@verőce21: Ilyet még nem írtak. de most,hogy írod, érdemes lesz elgondolkodnom rajta.
verőce21
@vonotok: (21:01) Ezzel remélem segítettem bővíteni az amúgy magaslatokban lévő ismereteidet. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.