Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata mindig erős lesz, ennek oka, hogy a két ország közös értékeket vall – mondta Connie Mack, az amerikai kongresszus volt tagja hétfőn Budapesten.

Az amerikai politikus A magyar-amerikai kapcsolatok kilátásai Donald Trump elnöksége idején címmel tartott előadást a Századvég Alapítvány szervezésében.

Beszédében nagyon kedvező kezdetnek nevezte Donald Trump és Orbán Viktor miniszterelnök telefonos megbeszélését, amely – mondta – jelzés Magyarországnak és a majdan felálló új amerikai kormányzatnak is, hogy jól alakul majd a két ország viszonya. Úgy tűnik, hosszú távú, személyes kapcsolat lesz a két politikus között – tette hozzá.

Connie Mack kifejtette: Trump mostanában nevezi meg a jelöltjeit a különböző posztokra, és a legfontosabb pozíció talán a külügyminiszteré. Sok név merült már fel, és kerülnek elő folyamatosan újabb nevek, de akárki lesz is az új amerikai külügyminiszter, felismeri és megérti majd a magyar-amerikai kapcsolatok jelentőségét. Ez a hozzáállás pedig a külügyminiszter alatti szinteken is érvényesülni fog – fűzte hozzá.

Megjegyezte: a budapesti amerikai nagykövetségnek az elnök külpolitikai álláspontjának képviselete is a feladata.

Az amerikai szakértő – akit a szervezők Magyarország érdekeinek amerikai képviselőjeként neveztek meg – közölte: Trump az európai helyzetet is megvitatta Orbán Viktorral, ami azt bizonyítja, hogy a kormányfő nemcsak Magyarországon, hanem Európában is fontos vezetőként jelenik meg.

Connie Mack felidézte: korábban a magyarok gyakran úgy érezték, senki sem kedveli az országot az amerikai kormányzatban, ennek oka egyes politikusok – például Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkár nyilatkozatai voltak. Ezzel szemben most úgy tapasztalja, az emberek optimisták, egész más a helyzet, mint korábban, a magyarok már nagyon várják, hogy "lapozhassanak" a kétoldalú kapcsolatokban – mondta.

Emlékeztetett: kemény kampány előzte meg az elnökválasztást, és mindenki azt gondolta, hogy Trump esélytelen, de végül ő nyert, mert úgy szólt az amerikaiakhoz – egyenesen –, ami újdonságnak számított, és azokat célozta meg, akik úgy érezték, a demokraták elhagyták őket. Trump újfajta vezetői mentalitást hoz magával – mondta.

A szakértő kitért arra: az energia jelentős kérdés mindkét országban, és az Egyesült Államoknak fontos, hogy segítse szövetségesét a források diverzifikálásában. Ez olyan terület, amelyen az Egyesült Államok vezető szerepe valahogyan háttérbe szorult az elmúlt nyolc évben – vélekedett. Hozzátette: emellett is sok más téma van, amely nagyobb hangsúlyt kaphat a kétoldalú kapcsolatokban a jövőben.

Connie Mack kijelentette: Magyarország érdekeit képviseli Washingtonban, és ez a feladata a jövőben is.

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány elnöke megnyitójában arról beszélt, hogy amikor öt hete megválasztották az amerikaiak Donald Trumpot az Egyesült Államok következő elnökévé, az azt bizonyította, hogy a magyarok és az amerikaiak hasonlóan gondolkodnak: mindkét nép másfajta politikát akar. Most új fejezet nyílik nemcsak az Egyesült Államok, hanem a kétoldalú kapcsolatok történetében is – mondta.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szókrakész
Evidens.
A szabadvakolók minden állam szabadvakolóival erős kapcsolatot tartanak fenn.
Zeta
És mindezt mennyiért mondta el?
A vezetés biztos várta Trumpot , de a magyarok összessége nem igazán foglalkozik az amerikai választással
Ha Clinton nyer, legfeljebb hadat üzenünk.
Jozefina
Nyugtával dicsérd a Napot!!! Felhők bőven lesznek ebben a kapcsolatban is!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.