Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) közzétette a tavalyi végleges adatokat tartalmazó jelentését.

Ebből kiderül: mind a vásárlóerő-paritáson számolt GDP, mind az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC) alapján Magyarország a lista utolsó negyedében található.

Luxemburgban az egy főre jutó GDP 264 százaléka volt az uniós átlagnak, a második helyen áll Írország, az átlag 177 százalékával. Az utolsó helyezett Bulgáriában ez az arány mindössze 47 százalékot tesz ki.

Összesen 11 tagállamban – Luxemburg és Írország mellett Hollandia (128 százalék), Ausztria (128 százalék), Dánia (127 százalék), Németország (124 százalék), Svédország (124 százalék), Belgium (119 százalék), Finnország (109 százalék), Nagy-Britannia (108 százalék) és Franciaország (106 százalék) – haladta meg az uniós átlagot az egy főre jutó GDP.

Az átlagnál legfeljebb 30 százalékponttal alacsonyabb kategóriába ugyancsak 10 ország került be. Megközelítette az átlagot Olaszország (96 százalék) és Spanyolország (90 százalék), majd sorrendben Málta (88 százalék), Csehország (87 százalék), Szlovénia (83 százalék), Ciprus (82 százalék), Portugália (77 százalék), Szlovákia (77 százalék), Észtország (75 százalék) Litvánia (75 százalék).

A maradék hét ország közül Lengyelországban az egy főre jutó GDP 69 százaléka volt az uniós átlagnak, majd Görögország és Magyarország következik egyaránt 68 százalékkal. A sereghajtó Lettországban 64, Horvátországban 58, Romániában 57, Bulgáriában pedig 47 százalékra rúg ez az arány.

Hivatalos: Európa egyik legszegényebb országa vagyunk

(fotó: Népszava)

Az egy főre jutó GDP ugyan gyakran használatos az országok jóléti szintjének mutatójaként, azonban nem feltétlenül alkalmas a háztartások életszínvonalának kifejezésére. Ez utóbbi célra jobban megfelel az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás.

Az AIC-mutatót nézve is Luxemburg az első, az EU-s átlag 137 százalékával és Bulgária az utolsó az átlag 53 százalékával. Az átlag fölött tíz ország teljesít: Luxemburg mögött Németország (123 százalék), Ausztria (119 százalék), Dánia (115 százalék), Nagy-Britannia (114 százalék), Belgium (114 százalék), Finnország (114 százalék), Franciaország (112 százalék), Hollandia (111 százalék) és Svédország (111 százalék).

Az átlagnál legfeljebb 30 százalékponttal alacsonyabb kategóriában 13 ország szerepel: Olaszország (99 százalék), Írország (96 százalék), Ciprus (90 százalék), Spanyolország (88 százalék), Litvánia (83 százalék), Portugália (82 százalék), Málta (80 százalék), Csehország (78 százalék), Görögország (77 százalék), Szlovákia (77 százalék), Szlovénia (75 százalék) és Lengyelország (74 százalék) és Észtország (71 százalék).

A maradék öt ország csoportját Lettország vezeti 66 százalékkal, majd Magyarország következik 63 százalékkal, Románia 59 százalékkal, Horvátország 58 százalékkal, végül pedig Bulgária 53 százalékkal.

89 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A kormány történelmi, soha jóvá nem tehető bűnt követ el a magyar társadalommal szemben akkor, amikor a személyes
gazdagodásuk forrásának tekintik a politikusi pályát. A korrupció megöli a fejlődés lehetőségé,
lassan néhány család kezébe kerül minden, aminek a köz javát kellene szolgálnia. A Mészáros
família közel 7 000 hektár termőföldre tette rá a kezét eddig. Néhány család – néhány Orbán
Viktorhoz közeli család – kezébe kerülnek a földek, erdők, kastélyok és ami még ennél is
nagyobb baj, az egyes piaci ágazatok is.
Mészárosok, Tiborczok, Garancsik és Simicskák – ne feledkezzünk meg róla – rabolják le a
piacokat, lehetetlenné téve a magyar vállalkozások piachoz jutását és fejlődését. A most
megindult béremeléseket sem a gazdasági fejlődés, hanem a kényszer hozta magával. A
munkáltatók kénytelenek bérfejlesztéseket végrehajtani, mert nincs munkaerő. És nem azért
nincs, mert a piac felszívta őket, hanem azért nincs, mert elvándorolt a munkaerő. A külföldön
dolgozó 7- 800 ezer magyar (vagy talán több, erről nincsenek hiteles adatok) a munkaképes korú
lakosság 10-­15 százalékát teszik ki, vagy ennél is többet. Ezek a munkavállalók nem a magyar
államkasszába fizetik az adókat, járulékokat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
prime777
@Aki Én: Hát kíváncsi lennék rá ki ő ,és ,hogy miből él. :-)
Grafix69
Nem az egész országot kell nézni ilyenkor , de nem ám , néztétek volna meg a FIDESZ vezetőket és Mangalica Lölövicset , na akkor még Dubajt is lekerültük volna.
Magyarország erősödik xD
Magyarország már erősödik (!!!), de több száz ezer gyerek rászorul az ingyen tankönyvre meg az étkezésre és ezt még reklámozzák is. Utána meg lenyomatják a tv-be a végrehajtásról szóló propagandát xD Csak én érzem ezt ellentmondásosnak???
kukac50
Magyarország erősödik ezt reklámozza az Orbán Maffia! Ezzel szemben a gazdaság egyre rosszabb állapotban van! Az emberek életszínvonala romlik napról napra,a nyugdíjemelés csak 1,6 %-ék, Matolcsi előre jelzése 2,3% akkor miért nem 2,3% az emelés? Nem beszélve azokról akik a deviza hiteles lakásaikat házaikat a jogtalan kamatemelés miatt elvesztették:
Akiknek volt készpénzük azok végtörlesztettek 180 forinton,akiknek nem volt pénzük azokon nyerészkedik a bank a Fideszes Matolcsi vásárolgatását a hitelesek állják.
not me
orbán, a züllesztő.

Tönkretenni egy egész országot?

Orbán Viktor, a nemzetgyilkos megy Hágába,aki tönkre tett egy egész országot, háborús bűnösként.

Beperelem az egész kormányt!

Sztárügyvédek súlyos milliárdokért, találjatok meg, és egyeztessünk.
Híresek lesztek, én meg sok pénzhez jutok.
Áll az alku?

Beperelni az egész kormányt.
Nemzetközi elismertség, plusz Q sok euró?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.