Életének 92. évében, december 10-én elhunyt Klein György magyar származású svéd sejtbiológus, immunológus, onkológus – tudatta a Semmelweis Egyetem honlapján.

A biológiai tudomány doktora, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja 2014-ben vehette át a Semmelweis Budapest Awardot, az egyetem legtekintélyesebb tudományos díját.

Klein György egy svéd kórházban, családja körében halt meg. A professzor csaknem 70 éven keresztül, feleségével, Klein Évával, a Karolinska Intézet kutatója, majd 1957-től professzora volt. A National Association Against Cancer támogatásával feleségével ketten alapították meg a Karolinska Daganatbiológiai Tanszékét hatvan évvel ezelőtt.

Meghalt Klein György

fotó: semmelweis.hu

A rákos megbetegedések vírusos keletkezésének mechanizmusáról, az onkogének és a tumor szupresszor gének szerepéről, a rákellenes immunválaszról, az utóbbi években pedig a tumorsejtek és az osztódásukat gátló (majd átalakulva később segítő) fibroblasztok kölcsönhatásáról jelentetett meg nagy hatású közleményeket.

Klein György a Magyar Tudományos Akadémia mellett öt másik akadémia tagja, illetve tiszteletbeli tagja volt. Csaknem harminc rangos nemzetközi díjat kapott (többet feleségével megosztva). 1988-ban a Debreceni Tudományegyetem díszdoktora lett. Ezen kívül öt másik egyetem is díszdoktorává fogadta. 1957-től 35 éven át a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj bizottság titkára volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.