Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte pénteken a dél-franciaországi Aix-en-Provence fellebbviteli bírósága Pierre Le Guennec nyugdíjas villanyszerelőt és feleségét, akik a garázsukban negyven éven át 271 Picasso-művet rejtegettek.

A bíróság ezzel megerősítette a grasse-i büntetőbíróság másfél évvel ezelőtt, csalás vádjával kimondott ítéletét.

Az ügyész az első fokon meghozott döntés megerősítését kérte, miután szerinte a házaspár hazudott, amikor azt állította, hogy ajándékba kapta a műveket.

"Csak elégedettek lehetünk, hogy az igazságot, amelyet a kezdetektől képviselünk, elismerte a bíróság" – mondta Jean-Jacques Neuer, Claude Picasso, a festő fiának ügyvédje a pénteki ítéletet követően.

A 77 éves nyugdíjas villanyszerelő először azt állította, hogy a műveket az 1973-ban elhunyt Picassótól és a feleségétől, Jacqueline-től kapta, amikor utolsó otthonukban, a Cannes közelében fekvő Mougins településen lévő házukban dolgozott 1970 és 1973 között. A perben meghallgatott tanúk azonban egyértelműen kizárták ezt a feltételezést.

A fellebbviteli perben Pierre Le Guennec egy újabb verzióval állt elő. Azt mondta, hogy azért kerültek hozzá a művek, mert Jacqueline Picassónak problémái voltak a festő fiával, Claude-dal.

Néhány hónappal Picasso halála után Jacqueline "megkért, hogy mintegy 15-17 szemetes zsákban helyezzem biztonságba magamnál (a műveket). Később azt kérte, hogy majd adjam vissza őket, kivéve egyet, amire azt mondta, tartsa meg, ez a magáé" – mondta a bíróság előtt a volt villanyszerelő.

Pierre Le Guennec szerint elképzelhető, hogy a hagyatéki eljárás alól akarta a család kivonni a zsákokba tett műveket. Azt állította, azért nem mondta el korábban az igazságot, mert félt, hogy azzal vádolják meg, hogy ellopta a zsákokat.

Az örökösök képviselői és az ügyészség szerint is a villanyszerelő az első fokú per után a fellebbviteli perben egy újabb hazugsággal állt elő.

Az ügy 2010-ben robbant ki, amikor a villanyszerelő a Picasso Administrationnál akarta hitelesíttetni a 271 művet, amelyet elmondása szerint ajándékba kapott a művésztől. Az örökösök azonnal feljelentést tettek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.