Csütörtöki német lapjelentések szerint hónapok óta tervezhették radikális iszlamista körök a hétfő este Berlinben egy karácsonyi vásáron végrehajtott támadást, amelynek feltételezett elkövetője öngyilkos merénylőnek is ajánlkozott.

A Der Spiegel értesülése szerint gyűlöletre uszító németországi muszlim hitszónokok telefonjainak lehallgatása során a közveszélyes iszlamistaként számon tartott Anis Amriról kiderült, hogy hajlandó öngyilkos merényletet elkövetni. Azonban a rögzített beszélgetéseken nem tett eléggé egyértelmű kijelentéseket ahhoz, hogy őrizetbe vegyék.

A nemzetközi körözés alatt álló tunéziai férfit nemcsak azért gyanúsítják a hétfő esti merénylet elkövetésével, mert megtalálták tárcáját és befogadott menedékjogi státusát igazoló iratát a kamionban, amely a Breutscheid téri karácsonyi piacon a tömegbe hajtott, hanem azért is, mert rögzítették ujjlenyomatát a kamion ajtaján.

Anis Amri az eddigi adatok szerint kapcsolatban állt észak-rajna-vesztfáliai szalafistákkal – radikális iszlamistákkal –, akikhez az áprilisban Essenben egy szikh templom ellen elkövetett robbantásos merénylet vádlottjait is sorolják. A Kölner Stadanzeiger csütörtökön megszólaltatta az egyik vádlott védőjét, aki védence beszámolóját idézve elmondta, hogy tavasszal Ruhr-vidéki szalafisták körében lehetett hallani olyan tervekről, amelyek szerint teherautóval akarnak merényletet elkövetni Berlinben.

Anis Amri tavaly nyáron érkezett menedékkérőként Németországba. Észak-Rajna-Vesztfáliában helyezték el, de az idén februártól főleg Berlinben tartózkodott. A Die Welt értesülése szerint a hatóságok márciustól megfigyelés alatt tartották, de mindössze annyi derült ki róla, hogy kisstílű drogdílerként tevékenykedik a német főváros egyik legfőbb kábítószer-árusító központjaként számon tartott parkban, a kreuzbergi Görltizi parkban. Azt a gyanút nem sikerült alátámasztani, hogy súlyos, állam elleni bűncselekményre készül, így megfigyelését szeptemberben leállították.

A gyanúsított – akinek kézre kerítésére 100 ezer eurós nyomravezetői díjat tűztek ki – októberben eltűnt a hatóságok elől, és ugyan a tartományi és szövetségi hatóságok közös terrorelhárító központja (GTAZ) még novemberben is foglalkozott vele az Iszlám Állam terrorszervezethez fűződő kapcsolatokra utaló jelek miatt, nem tudták megállapítani, hogy hol tartózkodik.

A hétfői merényletben tizenketten meghaltak, csaknem ötvenen megsebesültek. A halálos áldozatokról egyelőre annyit tudni, hogy hatan német állampolgárok, és van köztük egy izraeli is.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
36
"Lehalgatott telefon beszélgetések".
Hányan lehetnek, akik nem használnak semmilyen technikai eszközt és úgy készülnek vérengzésre?!

Ha, az Izraeli halott miatt, megharagszik a Moszad, meg lesz a terrorista, belelőve egy német folyóba.
Ha, érdekében áll (Izraelnek).
Szókrakész
@36:

Ha már voltak lehallgatott beszélgetések, akkor miért nem akadályozták meg?!?!?!
Mert nem is akarták!!!
36
@Szókrakész: Nem csodálnám, ha egyszer csak előkerülne egy felvétel attól a férfitól, (Richard Gutjahr-nem hiszem hogy ez a valódi neve), aki "meglepő" módon, mindíg szinte páholyból, jól rálátva a helyszínre általában egy hotel ablakából készít felvételeket.(Münchenben és Nizzában is felvette a cselekményt) A felesége pedig, (Einat Wilf) a Moszadnak, dolgozik.
Eriksson
@36: Elővéttel szerezte a helyjegyet az előadásra...
36
@Szókrakész: Az asszonynak, eredményes karrierje volt/van az Izraeli hírszerzés, Unit 8200, részlegénél. (Mindezt a wikin. össze lehet gyüjtögetni)

Hmm...érdekes ez. A férj független újságíró(német!), az asszony meg rangos egyetemeket megjárt, majd hírszerző, most szintén "független". Ez aztán az arany élet. Szeretnék én is "független"-ként így utazgatni, luxus hotelekben lakni és csak élni a világba...
Szókrakész
@36:

És persze mindezt önerőből érték el.
Semmi hátszél nem volt.
Semmi támogatás.
A helyszínek címe is csak úgy pont beugrik nekik, olyan épp ráéreztem alapon.
elnyomott
Azért a németek alaposak, sok mindent feltárnak, viszonylag gyorsan.
Nálunk ez évek alatt sem menne.
Szókrakész
@elnyomott: Persze!

Hiszen ők bízták meg.
Eleve tudtak róla mindent.
36
@Szókrakész: Naja. Kiválasztják őket az egyetemen-talán még korábban, se apja, se anyja, se vallása, se elkötelezett politikai nézete és senki ne keresse!
Ha esetleg priusza van a delikvensnek, még jobb. Praktikus okokból.

Aztán kiképzés, megbízhatósági teszt munka és huss, menjetek...majd valami xy szigeteki számlára kapjátok a "visszavonulás, nyugdíj" pénzt, közben pedig, egy fedőcég-pl. civil szervezettől, alapítványtól,-kizárólag "adományokból", élhettek. Utasításokat, hová, mikor, majd megkapjátok, csak közben, a nagykövetségek környékére se menjetek, mert a többiek is figyelnek ám!
Szerintem, valahogy így mehet ez.
Szókrakész
@36:
De a földi paradicsomba, azaz xy szigetekre nem jutnának el.
Valami gyors lefolyású ólomfertőzés előbb vinné el.
36
@Szókrakész: Nem tudom, milyen lehet nyugállományú Mosad, FSB, NSA, MI6, stb. "alkalmazottnak" lenni. Nem sűrűn nyilvánulnak meg, a nagy nyilvánosság előtt a "céges munkájukról". Meg van az oka, hogy miért.
36
@Szókrakész: Az is valami bődületes összeg lehet, ami az államok költségvetésében-titkosan-a hírszerző, elhárító szolgálatokra el van különítve. Érdekes, hogy amúgy a társadalom, sehol sem kérdez erre rá. Mondjuk úgy se kapnának választ.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.