Oroszország ma minden potenciális agresszornál erősebb, de hadereje nem lazíthat, készen kell állnia bármiféle fenyegetés elhárítására – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz védelmi minisztérium kollégiumának csütörtöki moszkvai tanácskozásán.

"Még sok mindent kell tennünk, ezzel együtt nagyon sok tényező, nemcsak a katonaiak, hanem a történelmünk, a földrajz és az orosz társadalom belső állapotának figyelembevételével magabiztosan lehet azt mondani, hogy ma erősebbek vagyunk bármelyik potenciális agresszornál" – mondta.

"Bármelyiknél" – nyomatékosította Putyin, aki tisztségénél fogva az orosz fegyveres erők főparancsnoka.

Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ez a helyzet "nagyon gyorsan megváltozhat", ha Oroszország akárcsak egy pillanatra is ellazul és akár egyetlen kudarcot is elszenved a hadsereg és a haditengerészet modernizálása, a csapatok kiképzése terén. Szavai szerint Oroszországnak komoly figyelemmel kell kísérnie minden a határai közelében történő katonai mozgást, csakúgy, mint a globális katonai és politikai helyzetben végbemenő változásokat és gyorsan kell módosítania a potenciális fenyegetés elhárítására vonatkozó terveket.

Az elnök hangsúlyozta: szavatolni kell, hogy az orosz hadászati rakétafegyverek garantáltan áthatoljanak minden meglévő és leendő rakétavédelmi rendszeren. Feladatnak nevezte a nem nukleáris stratégiai erők, a nagypontosságú fegyverek, a korszerű kommunikációs eszközök és rádióelektronikai harci eszközök fejlesztését. Felhívta a figyelmet a fegyvernemek kiegyensúlyozott fejlesztésének fontosságára.

Kijelentette, hogy a hadászati egyensúly biztosításában kulcsszerepet játszó nukleáris triád (atommeghajtású tengeralattjárók, interkontinentális ballisztikus rakéták, hadászati bombázók) állapota megfelelő szintű. Szavai szerint a nukleáris erőknél a korszerű fegyverek aránya csaknem 60 százalék.

Később Szergej Sojgu védelmi miniszter elmondta, hogy Oroszország idén 41 ballisztikus rakétát állított hadrendbe, és a hadászati kilövőállások 99 százaléka harcra kész, több mint 96 százalékuk pedig azonnali bevetésre is kész. Jövőre újabb három egységet szerelnek fel modern fegyverekkel, a légierőnél pedig öt korszerűsített hadászati bombázót állítanak hadrendbe.

Vlagyimir Putyin szerint a 2016-ban megrendezett váratlan hadgyakorlatok azt bebizonyították, hogy a csapategységeket rövid idő alatt nagy távolságokra lehet átdobni és azok stratégiai irányokban gyorsan képesek csoportosulásokat létrehozni.

Szergej Sojgu éves beszámolójában egyebek között rámutatott, hogy Oroszországnak történelme során először sikerült határainak teljes hosszában rakétavédelmi előrejelző rendszert kiépítenie. Elmondta, hogy az orosz fegyveres erők harcképessége 2016-ban 14 százalékkal erősödött. A haditechnikai és fegyverzeti közbeszerzés idén 5 százalékkal nőtt, az állandó készültségben lévő egységek korszerű eszközökkel való ellátottsága pedig elérte az 58,3 százalékos szintet.

"A NATO megduplázta hadgyakorlatainak intenzitását, amelyek többségének jellege oroszellenes" – mondta, hozzátéve, hogy Oroszország nyugati, délnyugati és sarkvidéki területein meg fogja erősíteni egységeit.

Kiemelte, hogy a brit Salisbury Plain lőtéren az ellenséget orosz gyártmányú páncélosok és orosz egyenruhák jelképezik. Mint mondta, ilyen típusú kiképzést a náci Németország alkalmazott a második világháború idején.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@Szeparepa2: Ami putyinnal a fegyverkezes, az a csuti focibuzinal a stadionepites es a mesterseges fociorulet.

Mindkettoben ez tartja eletben a gazdasagot, putyinnal a fegy vergyartas, a vezirnel meg a stadionepites...
Ha egyszer valakik ( mi mar nem) megernenk a teljes vilagbeket, az oroszok ehendoglenenek, az tuti...:o))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Peller Anikó
Szerintem nem kell lebecsülni az oroszt. Az atom nem mindenható, rakétavédelmi rendszerek olyanok mint a szita. A technológiai fölény másodpercek alatt semmibe veszhet, mert már minden elektronikus, komputerizált. Elegendő ezt kilőni és a hadigépezet a nullára esik vissza. Műholdak irányítanak amit akár egy csepp Napszél hacker is kiiktathat.

És akkor a nyugati ember nem akar megdögleni egy idióta háborúban ami neki egy jó kis számítógépes játékot jelent csupán, míg az orosz ember bevethető, keményen életedzett láthattuk a VH -ban mire képesek, ez nemsokat változott, ott az emberveszteség nem számít.
elnyomott
@Peller Anikó: - az emberveszteség itt sem számít. Háborúban nincs hatalom, akinek számítana.
Nálunk még békében sem.
Ördögvadász
Az egyensúly ha felborul, a jó Isten megvert. Egy erőss Oroszország létfontosságú!
Hari
Putyin ezúttal nagy igazságot mondott ki talán életében először. Valóban a legnagyobb agresszor, főleg a nálánál gyengébbekkel szemben. Kétes dicsőség.. Oroszország nem tud szabadulni a földrajzilag adódó körbezártság fóbiától, és mindenkori és primitív vezetése ezt agresszióval véli levezetni, ami a népnek csak sanyarú sorsot eredményez, valódi megoldás nélkül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.