2016 úgy vonul be a történelembe, mint az év, amikor elvesztettük David Bowie-t, Prince-t, George Michael-t és megkaptuk Donald Trumpot. Mégsem annyira tragikus a helyzet, amilyennek most láttatják velünk – írja az Index, fel is sorolnak jó pár indokot.

2004 óta például kifejezetten csökkent az elhunyt hírességek száma. A sztárok egyre tovább élnek: átlagos élettartamuk 73 évről 77-re nőtt.

A látszattal ellentétben a világban dúló konfliktusok is csillapodtak az idén. 40 ezerrel kevesebben haltak meg fegyveres viszályokban, mint tavaly, ráadásul jelentős új nemzetközi konfliktus sem alakult ki. Nehéz elhinni, de 2015-ben a terrorcselekmények is több áldozatot szedtek Nyugat-Európában, mint az idei évben.

Gazdaságilag sem volt rossznak mondható a 2016-os év: tavaly stagnált, azóta már emelkedik a termelékenység a fejlett világban, ráadásul idén nőhet a munkavállalók órabére a legjobb ütemben a 2008-as válság óta.

Egészségesebbek is lettünk, Afrikában sikerült megfékezni az ebolát, a fejlett országokban pedig kevesebb a vastagbélrák, a demencia, a szívbetegség. Egyre csökken a gyermek- és anyahalandóság, az éhezők száma pedig huszonöt éve nem volt ilyen alacsony a világon.

A környezetvédelmet illetően optimizmusra ad okot, hogy az ENSZ gyorsan ratifikálta a párizsi klímaegyezményt, emellett idén már megújuló energiaforrásokból telepítették a legtöbb kapacitást világszerte. És aminél végképp nem kell több: még a pandák is lekerültek a veszélyeztetett állatok listájáról.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.