Hivatali ideje lejárta előtt Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok leköszönő elnöke 29 évet engedett el Chelsea Manning (született: Bradley Manning) büntetéséből – olvasható a BBC cikkében.

Manning 2010-ben adatokat szivárogtatott ki a Wikileaks portálnak, mikor katonaként hozzáfért a titkosított jelentésekhez. Többek közt olyan adatokat is eljuttatott a Wikileaksnek, melyekből kiderült az USA hadseregének több atrocitása is Irakban civil személyekkel szemben (egy Apache helikopter 12 civilt ölt meg 2007-ben Bagdadban, ezt megpróbálták eltussolni).

Manninget 2013-ban ítélték el 35 évre, az előzetes letartóztatásban töltött idejét beszámítva 2045-ben szabadulhatott volna. Manning a börtönben jelentette be, hogy ő nőként szeretne tovább élni, 2014-ben Chelsea Elisabeth néven így is jegyezték be.

Kegyelmet adott Obama a katonai szivárogtatónak

Chelsea Manning (HO / US ARMY / AFP)

A volt katona a börtönben többször kísérelt meg öngyilkosságot (noha a hadsereg is elismerte nemváltoztatását, attól még ugyanúgy egy férfibörtönben tartotta), valamint éhségsztrájkot is folytatott. Kegyelmi kérvényét nem sokkal elítélése után, még 2013-ban nyújtotta be Obama elnöknek.

Manning a kegyelem miatt idén májusban szabadulhat. Barack Obama rajta kívül még 64 embernek adott kegyelmet, és további 209 embernek csökkentette büntetését. Manning kegyelmi hírének sokak örültek, de például John McCain republikánus szenátor szerint Obama lépése súlyos hiba volt, ami bátoríthatja a jövőben a kémkedőket.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
Attól, hogy nőneműnek vallja magát, maradt a férfibörtönben. Helyes. Gondolom, a katonai börtönben, szétalázták már. Ez is helyes. De, jött a mentő angyal, Hussein Obama és kihozta a pokolból. Nem helyes.
Szókrakész
Vajon milyen kínzásokon ment át, hogy utána már nőként akart élni?!?!?!
elnyomott
@36: Szóval te az erőszak híve vagy? Magad is műveled?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.