Tizenhatan meghaltak egy gyermekeket szállító magyar busz olaszországi balesetében, amely péntek este történt egy veronai autópálya-kijáratnál – jelentette az Agi olasz hírügynökség. A balesetnek egy mesterséges kómában tartott, életveszélyes állapotú, két nagyon súlyos, tíz súlyos és tizenhárom könnyű sérültje van.

Gyerekeket szállító magyar busz szenvedett balesetet OlaszországbanFotó: Vigili Del Fuoco/MTI/EPA/

Az olasz hírügynökség szerint egy Franciaországból hazafelé tartó magyar buszról van szó, amelyen 14 és 18 év közötti fiatalok utaztak, a baleset pedig kevéssel éjfél előtt történt. A jármű előbb a szalagkorlátnak ütközött, majd belecsapódott egy felüljáró pillérébe és szinte azonnal kigyulladt a kelet-veronai San Martino Buon Albergó mellett.

Szijjártó Péter külügyminiszter szombat délelőtti sajtótájékoztatóján könnyeivel küszködve részvétét és együttérzését fejezte ki, és közölte: a kormányzat a hazajuttatás és a szülők kimenetelének minden költségét állja, és mindent megtesz, hogy a családok fájdalmát enyhíteni tudja. Azt mondta, a gyerekek egy budapesti gimnázium hagyományos, franciaországi sítáborából tartottak haza. Kitért arra is, hogy ellentétes információk vannak arról, hányan tartózkodtak a buszon, valószínűleg többen utaztak rajta, mint ahányan a hivatalos utaslistán (54 fő) szerepeltek.

A körülményekről szólva elmondta, hogy egyelőre nem tudják megmondani, pontosan mi okozta a tragédiát, de az olasz rendőrség közölte, hogy féknyomot nem találtak a helyszínen (ez esetleg arra utalhat, hogy a sofőr elaludt – a szerk.).

Az Index az olvasóira hivatkozva azt írja, hogy a budapesti Szinyei gimnázium sítáborának csoportja utazott azon a buszon. A portál egyik olvasója arról számolt be, hogy a baleset után a húga hívta az egyik utastársa telefonjáról, hogy mindenük a buszon maradt, ő például mezítláb üldögél a veronai rendőrségen. Az olvasók beszámolói szerint 15-en úszták meg sértetlenül a balesetet, ők most a veronai rendőrségen vannak.

Sok gyereket a tornatár mentett meg

A Verona mellett balesetet szenvedett magyar busz diákjai közül sokan aludtak, és az ütközéstől ébredtek fel. Többüket a Szinyei Merse Pál Gimnázium testnevelő tanára mentett meg, aki többször visszament a buszba, hogy onnan újabb diákokat hozzon ki, őt kórházba vitték súlyos égési sérülésekkel.

Timaffy Judit milánói magyar főkonzul elmondta, hogy a buszon hátul ülők az ablakokat kitörve, teljes pánikban jutottak ki a járműből.

A veronai rendőrparancsnok azt is elmondta, hogy más jármű nem volt érintett a balesetben, és egyelőre vizsgálják, hogy az autóbusz miért szaladt le az útpályáról.

Az olasz állami RAI rádió arról számolt be, hogy egy szlovén kamionsofőr, aki a busz mögött haladt, valamilyen problémát látott a busz egyik kerekénél, és próbálta jelezni a sofőrnek, aki azonban nem tudott elég gyorsan reagálni. A szlovén sofőr a baleset helyszínén segített a mentésben is.

Orbán is reagált

A milánói magyar konzul már a helyszínen van, a kórházakat keresi fel, és próbál minden segítséget megadni. Milánóból a külügy minden munkatársa Veronába utazik, a római konzul is oda tart, valamint két konzul Budapestről is útnak indult, hogy a szükséges segítséget megadja.

Orbán Viktor az MTI-nek elküldött és Facebook oldalán is megosztott nyilatkozatában reagált a történtekre:

„A gyász nehéz pillanataiban imáimmal a tragédiával sújtott családok, barátok mellett vagyok. Minden család, közösség, nemzet számára a fiatal életek, gyermekeink elvesztése a legnagyobb csapás."

 A miniszterelnök közölte, utasította a magyar hatóságokat, hogy mindent kövessenek el a helyzet teljes körű tisztázása érdekében.

Gyerekeket szállító magyar busz szenvedett balesetet OlaszországbanFotó: Vigili Del Fuoco/MTI/EPA/

Gyerekeket szállító magyar busz szenvedett balesetet OlaszországbanFotó: Vigili Del Fuoco/MTI/EPA/

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

micfild
Azt hiszem belebolondulnék..:-( és sajnos nem is az első ilyen eset.
ki emlékszik?? kőszegi diákok kb 20 éve...ausztriában.. :-(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@JAJMÁR: (14:42) Megvan a maguk baja, igen!
De lehet nem fogod elhinni, az egyik harmadikos, 11.-es lányt éppen pár nappal azelőtt vittem haza, mert elkapta az influenzajárványt és így nem tudott elutazni.
(Van közelebb is hó, meg hegyek, sznoboknak csak Franciahonban.)
Aki Én
@verőce21: Fogd már be az az ócska mocskos pofádat te retkes tetves féreg geci!!!
Beszélsz itt sznobokról meg itthoni síelésről te anyabaszó féreg.
Legalább ilyenkor legyél tekintettel te szar alak.
Hát miket hordasz itt össze te idióta patkány?
Mi az, hogy felelőtlen szervezés, meg mindenki felelős???
Olyan mélységesen buta vagy baszki, hogy arra nincsenek szavak.
Befogd most már a pofádat te érzéketlen féreg, te!!!
Azt sem tudod mi történt, de ontod a szart.
verőce21
Állítsd már le magadat idióta!
Mondom, írasd be magad egy OKJ-s tanfolyamra hátha ragad rád valami ész...
magyarbakancs
@micfild: Én a munkám során rengeteghalált láttam.
Gyermek halált nem tudtam elviselni soha. Gyerekgyógyászati gyakorlotton a Tűzoltó utcai intézetben voltam.
Két nap után a gyakorlatvezetőhöz mentem,hogy buktasson meg, mert nem jövök nem bírtam nézni a gyermek szenvedést és minden gyermek halál nagyon megvisel.
Elnézést ,hogy evvel terheltelek.
micfild
@magyarbakancs: én sem tudnám elviselni.. sem gyerek sem felnőtt de még állat szenvedését sem
minden tiszteletem azoké akik képesek segiteni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.