Jóváhagyta a török parlament szombat hajnalban a Recep Tayyip Erdogan jogköreit megerősítő alkotmánymódosítás tervezetét. A szükséges háromötödös többségnél kilenccel több, 339 képviselő támogatta az elnöki rendszert bevezető módosítást. Így tavasszal népszavazást tarthatnak a független Török Köztársaság több mint 90 éves alkotmányos rendjét átalakító módosításról, amely elnöki rendszert hoz majd létre Törökországban.

„A végső szót a nemzetnek kell kimondania. Az lesz a végső döntés” –

– húzta alá Binali Yildirim miniszterelnök.

Törökországban a jelenlegi alkotmányos rend szerint a végrehajtó hatalmat a kormány gyakorolja, melyet a miniszterelnök vezet, az államfő jogkörei ehhez képest korlátozottak. Ám amióta Recep Tayyip Erdogan korábbi kormányfőt elnökké választották, egyre több jogkört igyekezett magához vonni. Az alkotmánymódosítás elnöki rendszert hozna létre, melyben a végrehajtó hatalmat az államfő gyakorolja.

Újabb lépés a török elnök hatalmának bebetonozása felé

(Fotó: Adem ALTAN / AFP)

A politikai rendszer átalakításának hívei szerint így lehet biztosítani az államvezetés stabilitását. Bírálói szerint viszont az egyre tekintélyelvűbb Erdogan csak személyes hatalmát akarja megerősíteni. Sokan már most padisahként utalnak rá, ami a szultánok perzsa eredetű megnevezése volt.

A tavaly nyári puccskísérlet után Törökországban rendkívüli állapotot vezettek be, és példátlan megtorlás és tisztogatás kezdődött a közigazgatásban, az igazságszolgáltatásban, az oktatásban és az erőszakszervezeteknél. Több tízezer embert bocsátottak el vagy függesztettek fel állásából, tömegével tiltott be a kormány újságokat, szüntetett meg tévé- és rádiócsatornákat, és sok újságíró is börtönbe került arra hivatkozva, hogy terroristákat támogatnak. Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülent teszi felelőssé a puccskísérletért, aki viszont azt mondja: semmi köze nem volt a történtekhez. A Gülenhez köthető szervezetek hálózatát Törökország terrorszervezetnek minősítette, így aki Gülennel szimpatizál, könnyen azzal kerülhet szembe, hogy a hatóságok potenciális terroristaként kezelik.

(forrás: MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Nem semmi karrier 1 limonádé árustól... és egyre kiábrándítóbb ez a világ, mert ilyen xarfaxok kerülnek hatalomra.
bakegya
@lampa laz: KEVÉS KIVÉTELLEL BUNKÓK ÍTÉLKEZNEK FELETTÜNK!
vadnarancs
Orsós haverja... Találnak annyi elmebajost, mint ezek itt nekünk? Kuszaszemű hogy néz ki törökösen? Hát a tarajos? Tónyó? Takonyárpi? Lézer? Buzimáté? Előre röhögök a janicsárokon! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.