Magyarország úgy látja, hogy európai szempontból sürgősen szükség van a kiegyezésre az EU és Oroszország között – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrovval, az orosz diplomáciai tárca vezetőjével folytatott hétfői moszkvai megbeszélését követő közös sajtótájékoztatón.

"Ha az EU és Oroszország nem tud kiegyezni egy pragmatikus, szoros együttműködés feltételeiben, akkor az unió súlyosan le fog maradni a nemzetközi gazdasági és politikai versenyben"

- mondta a magyar tárcavezető.

"Úgy látjuk, hogy az új amerikai adminisztráció hivatalba lépésével a multilaterális helyét a bilaterális megközelítés veszi át, és hogy ha az Egyesült Államok elkezdi kétoldalú alapon építeni a kapcsolatait a világban, ha Kína is folyamatosan erősödik, és ha az EU nem tud Oroszországgal pragmatikus együttműködést kiépíteni, akkor az unió végképp le fog maradni, és az Oroszországgal fennálló viszonyban a károk még súlyosabbak lesznek az európai oldalon"

- hangoztatta Szijártó Péter.

Európa és Oroszország közös érdekei közé sorolta az eredményes terrorelhárítást, a közel-keleti stabilitást és a keresztényüldözéssel szembeni fellépést.

Szergej Lavrov a moszkvai tárgyalásokat gyakorlatiasnak, perspektivikusnak, barátinak és nagyon konkrétnak nevezte. Hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kapcsolatok az egyenjogúság, valamint egymás és egymás érdekeinek tiszteletben tartására épülnek.

Szijjártó beszámolt arról, hogy Oroszország a márciusi budapesti utazási kiállítás díszvendége lesz, és hogy Budapesten hamarosan közterületet neveznek el Lev Tolsztojról, és a nagy 19. századi orosz írónak emlékművet is állítanak majd. Elmondta, hogy a küszöbönálló Putyin-látogatás alkalmából megállapodást írnak majd alá a magyarországi orosz ortodox templomok felújításáról.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
Ezek alapból ilyen hülyék, csak az a baj, hogy még egy-két lapáttal rá is tesznek.
Mikor fog putykin lemondani a diktatúráról, te külügyérek gyöngye?
Szókrakész
Pont erről beszélek egy másik cikk kapcsán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.