Beiktatása után pár nappal Donald Trump elnöki rendeletet adott ki, mely két vitatott olajvezeték építésének meggyorsításáról szól – olvasható az MTI hírében.

Az egyik vezeték Kanadából érkezne – Keystone XL –,  és Nebraskában csatlakozna rá egy már meglévő vezetékre. A környezetvédők szerint a vezetéken különösen szennyezett kőolaj érkezne az Államokba, amit nagyon kockázatos Nebraska mezőgazdasági területein keresztül szállítani.

Trump rábólintott a Dakota-olajvezeték építésének gyorsítására

Donald Trump aláírta az elnöki rendeletet

Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

A Dakota-vezeték ellen 2016-ban rendkívül sok sziú indíián és őket támogató környezetvédő tiltakozott, ugyanis a vezeték egy szakasza szent földön, ősi temetkezési helyek fölött vezetne el. Mindezek mellett a Missouri fölött is átvezetnék a kőolajvezetéket, amely egymillió ember vízellátását veszélyeztetheti.

Trump elnöki rendeletében leszögezte, a vezetékek gyártásához csak amerikai acélt lehet felhasználni, az építkezésen pedig csak amerikai munkások dolgozhatnak. Csak a Keystone XL megépítésénél 28 ezer új munkahelyet remél az új elnök. 

Trump a rendelet aláírása után az újságíróknak elmondta: a Keystone XL vezeték esetében a szerződés néhány pontját újra kell tárgyalni a kanadaiakkal, a Dakota-vezetéknél – amely végig az USA szövetségi területén halad – az érintett amerikai szerveknek és cégeknek kell egymás közt áttekinteni a szerződések feltételeit.

Donald Trump kedden aláírt még egy rendelkezést a környezetvédelmi feladatok áttekintésének gyorsított eljárásáról és az elsődleges fontosságúnak ítélt infrastrukturális beruházások (autóutak, hidak, repülőterek) tervezésének megindításáról.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@lópicigáspár: Írod:
"...mozgalmas négy év elé nézünk, hacsak valaki meg nem unja."

Nagy tétben nem fogadnék arra, hogy kitölti az elnöki ciklusát, bár ebből az elnöki rendeletből is látszik, hogy a lobbikat ki fogja szolgálni.
lópicigáspár
@F_Viktor: Mindenki érdekét nem szolgálhatja. Biztos lesz olyan csoport, aki nem fogja jó szemmel nézni a ténykedését és találnak egy magányos harcost!
F_Viktor
@lópicigáspár: Vagy ha nem a lobbi, akkor valaki más...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.