Közismert tévhit, hogy a macskák kevésbé intelligens állatok, mint például a kutyák. Gondoljunk csak arra, hányszor ugranak fel a konyhaasztralra, hiába parancsoljuk le őket onnan! Úgy tűnik, mindegy, hányszor dorgáljuk meg őket valamiért, mindig újra el fogják követni – írja a 444.

Most azonban egy japán kutatásból világosan kiderült: a macskák hosszú távú memóriája épp olyan kiváló, mint a kutyáké. Szó sincs tehát arról, hogy az állatok ne emlékeznének, éppen csak cseppet sem érdekli őket a tiltás.

Mostmár biztos: a macskák mindenre emlékeznek, és direkt szórakoznak velünk

Saho Takagi és kutatótársai 49 házimacskát vizsgáltak, és arra jutottak, hogy – akárcsak a kutyáknak – nekik is van az emberhez hasonló epizodikus emlékezetük.

Élményeket és asszociációkat is fel tudnak idézni, például hogy melyik tálból szokták megenni a kedvenc macskaeledelüket. Épp olyan jól szerepelnek a memóriateszteken, mint a kutyák, emlékezetük pedig aktuális viselkedésüket is befolyásolja.

A kutatók szerint még az is elképzelhető, hogy amikor látszólag a semmibe meredve fekszenek a kanapén, akkor a kedvenc emlékképeiket idézgetik vissza.

Mostantól új kutatások indulhatnak arról, hogy pontosan mennyire hosszútávú a macskák emlékezete, vagy hogy olyan gazdag-e az emlékezetük, mint az embereknek

– mondta erről a Yale egyetem kutatója, Laurie Santos.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cefi
Ezért kár volt egy fillért is ebaszni. Bármelyik macskatartó meg tudta volna mondani.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Nem mondanám, hogy butább a kutyánál. Csak önzőbb.
bencemacska
@human: És még bosszúálló is némelyik!!!
PJProby
Végre egy emészthető cikk a propellertől.
nyanya001
A lakásban tartott kutyák is felugranak az asztalra és az ott felejtett kaját
elcsenik.
Ettől függetlenül mindkét állatfaj a kedvencem - többek között - :-)
cikicakk55
Szerintem a cicák ugyan úgy megtaníthatók,mint a kutyák.nekünk is több cicánk van,mivel kertes házban lakunk.Amelyikkel többet foglalkozunk,az jobban szót is fogad.Az viszont biztos,hogy Ők döntik el,foglalkozhatunk -e velük.van amelyik nem szereti ha simogatják,Most,hogy hetek óta tart ez a komoly mínusz az időjárásban,napközben próbálom őket beengedni.Még is van 2 cica köztük amelyik inkább 10 perc után a hideget választja és ki megy.Van 2 olyan,amelyik a tél kezdetétől tavaszig benn van.Az egyik már 8 éves,de még mindig felugrik az asztalra,ha nem figyelek oda. ha sikerül el is cseni amit ott felejtettem.A másik,pedig csak 3 hónapja van itt,tudja,hogy nem szabad az asztalra felmenni, a számítógép és környéke tabu.Napközben és még tv-t nézek az ágyamon fekszik,de amint kikapcsolom a tv-t már is ugrik le az ágyról és megy a kosarába. kezdettől fogva szobatiszta.A másik amelyik még benn lehet,viszont nem hajlandó almot használni.Ő kikéredzkedik,ezért ha nem vagyok itthon,őt ki kell raknom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.