Közismert tévhit, hogy a macskák kevésbé intelligens állatok, mint például a kutyák. Gondoljunk csak arra, hányszor ugranak fel a konyhaasztralra, hiába parancsoljuk le őket onnan! Úgy tűnik, mindegy, hányszor dorgáljuk meg őket valamiért, mindig újra el fogják követni – írja a 444.

Most azonban egy japán kutatásból világosan kiderült: a macskák hosszú távú memóriája épp olyan kiváló, mint a kutyáké. Szó sincs tehát arról, hogy az állatok ne emlékeznének, éppen csak cseppet sem érdekli őket a tiltás.

Mostmár biztos: a macskák mindenre emlékeznek, és direkt szórakoznak velünk

Saho Takagi és kutatótársai 49 házimacskát vizsgáltak, és arra jutottak, hogy – akárcsak a kutyáknak – nekik is van az emberhez hasonló epizodikus emlékezetük.

Élményeket és asszociációkat is fel tudnak idézni, például hogy melyik tálból szokták megenni a kedvenc macskaeledelüket. Épp olyan jól szerepelnek a memóriateszteken, mint a kutyák, emlékezetük pedig aktuális viselkedésüket is befolyásolja.

A kutatók szerint még az is elképzelhető, hogy amikor látszólag a semmibe meredve fekszenek a kanapén, akkor a kedvenc emlékképeiket idézgetik vissza.

Mostantól új kutatások indulhatnak arról, hogy pontosan mennyire hosszútávú a macskák emlékezete, vagy hogy olyan gazdag-e az emlékezetük, mint az embereknek

– mondta erről a Yale egyetem kutatója, Laurie Santos.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cefi
Ezért kár volt egy fillért is ebaszni. Bármelyik macskatartó meg tudta volna mondani.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Cefi
Ezért kár volt egy fillért is ebaszni. Bármelyik macskatartó meg tudta volna mondani.
human
Nem mondanám, hogy butább a kutyánál. Csak önzőbb.
bencemacska
@human: És még bosszúálló is némelyik!!!
PJProby
Végre egy emészthető cikk a propellertől.
nyanya001
A lakásban tartott kutyák is felugranak az asztalra és az ott felejtett kaját
elcsenik.
Ettől függetlenül mindkét állatfaj a kedvencem - többek között - :-)
cikicakk55
Szerintem a cicák ugyan úgy megtaníthatók,mint a kutyák.nekünk is több cicánk van,mivel kertes házban lakunk.Amelyikkel többet foglalkozunk,az jobban szót is fogad.Az viszont biztos,hogy Ők döntik el,foglalkozhatunk -e velük.van amelyik nem szereti ha simogatják,Most,hogy hetek óta tart ez a komoly mínusz az időjárásban,napközben próbálom őket beengedni.Még is van 2 cica köztük amelyik inkább 10 perc után a hideget választja és ki megy.Van 2 olyan,amelyik a tél kezdetétől tavaszig benn van.Az egyik már 8 éves,de még mindig felugrik az asztalra,ha nem figyelek oda. ha sikerül el is cseni amit ott felejtettem.A másik,pedig csak 3 hónapja van itt,tudja,hogy nem szabad az asztalra felmenni, a számítógép és környéke tabu.Napközben és még tv-t nézek az ágyamon fekszik,de amint kikapcsolom a tv-t már is ugrik le az ágyról és megy a kosarába. kezdettől fogva szobatiszta.A másik amelyik még benn lehet,viszont nem hajlandó almot használni.Ő kikéredzkedik,ezért ha nem vagyok itthon,őt ki kell raknom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.