Több mint húsz ország állt be eddig Hollandia kezdeményezése mögé, ami szerint létre kéne hozni egy 600 millió dolláros, a biztonságos abortuszt támogató alapot. Az ötlet azután merült fel, hogy Donald Trump jelezte: az Egyesült Államok minden pénzt ki fog vonni erről a területről – jelentette a CNN.

Trump egyik első intézkedéseként aláírt egy rendeletet, amely szerint nem jogosult szövetségi forrásokra egy civil szervezet sem, ha bármilyen összefüggésben nyilvánosan beszél az abortuszról.

Hollandia átveszi az abortusz támogatását, miután Trump betiltotta azt

Ez becslések szerint nagyjából 600 millió dollárt fog kivonni azokból a külföldi, főleg fejlődő országokban működő programokból, amelyek információval szolgálnak az abortusszal kapcsolatban.

A holland nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős miniszter, Lilianne Ploumen elmondta, 15-20 támogató ország mellett alapítványokat is megkerestek, hogy közösen pótolják az amerikai pénzt. Azt nem mondta el, hogy konkrétan melyik országokról van szó, és hogy a holland kormány mennyi pénzt szán erre az ügyre.

A holland miniszter szerint az ENSZ népesedési alap (UNPFA), az International Planned Parenting Federation és a Marie Stopes International nevű szervezetek munkáját kell segíteni, miután az amerikaiak kivonják a forrásokat. Az amerikaiak lépése azonnali, ezért minél gyorsabban össze szeretnék szedni a donorok koalícióját.

Arra a kérdésre, hogy nem fog-e ez konfliktusokat szülni az új amerikai vezetéssel, Ploumen azzal válaszolt, hogy Hollandiának jogában áll függetlenül dönteni.

Én támogatom a választás szabadságát és a nőjogokat. Fontos kiállni magunkért. Nők és lányok millióiról van szó, akik gyakran alig tudják hallatni a hangjukat, mivel olyan országokban élnek, ahol nem vert erős gyökereket a demokrácia

– mondta.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.