Százezer aláírást kell összegyűjteni Romániában ahhoz, hogy ismét Parlament elé kerülhessen a Székelyföld autonómiájának ügye. A törvénytervezet már megjelent Románia hivatalos közlönyében – írja a bukarestirado.ro.

Ahhoz, hogy a tervezet a Parlament elé kerülhessen, legalább százezer aláírást kellene összegyűjteni a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tíz tagjának állampolgári kezdeményezése.

Parlament elé kerülhet a tervezet Székelyföld autonómiájáról

A tavaly novemberben beterjesztett tervezet szövege együtt jelent meg a – szakértőkből álló, a törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló – törvényhozási tanács véleményezésével, amely a kezdeményezés elutasítását javasolja a törvényalkotóknak, az ő hozzájárulásuk azonban nem feltétele az aláírásgyűjtés megkezdésének.

A székelyföldi autonómia statútumáról először 2004-ben, majd (egy módosított tervezetről) 2012-ben rendeztek szavazást a román parlamentben. Mindkét tervezetet érdemi vita hiányában, egyetlen román támogató voks nélkül vetette el a bukaresti törvényhozás.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
Nem tudom kinek lenne jobb az autonómia, Székelyföldnek, vagy Romániának?
karma1
@lópicigáspár: Senkinek. 100 evvel Trianon utan mar homogenizalodott a lakossag, Romania sajatjakent kezeli (nana!),...Odatelepultek a multik, legkozelebb a Nyugathoz...
A szekelyek abban a pillanatban elveszitenek azt a pluszt, amiert verhettek eddig a melluket - melymagyarsag, orizzuk a nephagyomanyt, hasonlo dolgok - es abban a pillanatban a romanok szemeben tetves magyarok lennenek. Nem eleg erosek, csak Romania reszekent el a gazdasaguk, onallo iparuk sincs, es csak a turizmusbol nem lehet megelni, barmennyire is szep a taj.
El tudod kepzelni, hogy a roman parlamentben barki is tamogatni fogja a szekelyeket, csango magyarokat, akik egy 100 evvel ezelotti magyarsagot mutogatnak olyan buszken?
Nem baj, ha nem leszek ezzel a bejegyzessel nepszeru, de Erdelybol mar csak a senki foldje lehet a mai idokben: ha autonomiat kap, akkor orban hiaba tolja bele majd a rengeteg penzt, nem akarnak fuggeni a magyaroktol, de a romanoktol sem. Milyen jovo varhat igy rajuk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.