Egy, a kanadai British Columbia egyetemen készült tanulmány szerint a felmérésben résztvevők 24 százaléka lesett már bele valamely ismerősének Facebook-profiljába, annak tudta és engedélye nélkül – olvasható a Mashable.com cikkében. 

A kutatás szerint a felmérés résztvevőinek 21 százaléka tudott az engedély nélküli leskelődésről, amit "social insider attack"-nak kereszteltek el a tanulmány készítői.

A tanulmányban 1308, az USA-ban Facebookot használó személy vett részt, a kutatás pedig felmérte a "kémkedés" öt okát is: szórakozásból, kíváncsiságból, féltékenységből, gyűlöletből és haszonszerzésből les bele valaki más profiljába,

A kutatók eredetileg csak a leskelődés elleni megoldásokat keresték, de hamar rájöttek, hogy meg kell érteniük ezeket a támadásokat ahhoz, hogy meg tudják előzni azokat.

A tanulmány egyik szerzője, Ivan Beschastnikh szerint a Facebooknak a jövőben jobban kell figyelnie a passzív profilok aktivitására. Lehetséges megoldás még különféle app-ok használata, melyek lezárják az adott eszközt, amin a Facebook fut, ezzel védve a felhaználót az illetéktelen behatásoktól. Mivel az ujjlenyomat-felismerő programok már az okostelefonokon is kezdenek elterjedni, a közeljövőben ezt a módszert – ujjlenyomat-alapú hozzáférés és védelem – is lehet majd alkalmazni a tanulmány szerint.

A legjobb védekezési mód azonban az, ha a számítógépet (tabletet, laptopot, okostelefont) jelszóval zárják le a használat után.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Designer
"Kilépés"-re kell kattintani! nem kell úgy otthagyni a gépet, hogy be van jelentkezve! Ez magas a nagy NYUGATI társadalom tagjainak???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.