A hétvégén petíció indult annak érdekében, hogy Nagy-Britannia a már bejelentett és Trump által elfogadott meghívás ellenére ne fogadja állami látogatáson, vagyis II. Erzsébet királynő vendégeként az amerikai elnököt.

A meghívást Theresa May brit miniszterelnök adta át az uralkodó nevében múlt heti washingtoni látogatásán, és Trump el is fogadta.

A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás kezdeményezői szerint azonban „kínos lenne” II. Erzsébet királynő számára, ha Donald Trumpot állami látogatáson kellene fogadnia, mivel az amerikai elnököt „a nőkkel szemben tanúsított, alaposan dokumentált megvető magatartása és közönségessége alkalmatlanná teszi arra, hogy Őfelsége fogadhassa”.

A petíciót hétfő délelőttig csaknem 940 ezren írták alá.

A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír.

A Downing Street szóvivője azonban hétfőn a BBC brit közszolgálati médiatársaság érdeklődésére közölte, hogy

a brit kormány nem vonja vissza a meghívást, mivel ez „populista lépés” lenne, és „lerombolná” a kétoldalú kapcsolatokban elért eredményeket.

Nem vonják vissza a britek Trump meghívását

Donald Trump és Theresa May (Brendan Smialowski/AFP)

Trump meghívása ellen számos brit politikus is szót emelt, miután az amerikai elnök átmeneti korlátozásokat és tilalmakat rendelt el egyes muszlim többségű országok állampolgárainak amerikai beutazására.

Sadiq Khan, London muszlim polgármestere vasárnap „szégyenteljesnek és kegyetlennek” minősítette Trump rendeleteit, és követelte, hogy a brit kormány vonja vissza az amerikai elnök állami látogatására szóló meghívását. Ugyanezt követelte Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt vezetője is.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
A britek nagyobbik fele már bebizonyította a Brexitre szavazáskor, hogy nem jól gondolkozik, most Trump kinyalásával tetézik hülyeségüket. Tény, hogy nagyon bolond világban élünk.
justhpeter
Egyetértek az ellenzőkkel és a londoni polgármesterrel. Trump eddig csak elefánt volt a porcelánboltban.
karma1
Hat ezt a bringat is legjobban a sajat nepenek a velemenye zavarja,... Osszeborulhat a csuti cezarral...Versenghetnek trump seggenel, ki er oda elobb...:o((((
De szerintem II Erzsebet meg fogja oldani a problemat: arra fog hivatkozni, hogy gyengelkedik, es az orvosai nem javasoljak neki ezt a talalkozot...Eppen elegge hiheto lesz ez, mert iden karacsonykor nem ment el az istentiszteletre sem, pedig O az anglikan egyhaz feje.
Szerzi maganak az ellensegeket May, Corbyn meg gyujti a jopontokat...
Eriksson
"Sadiq Khan, London muszlim polgármestere vasárnap „szégyenteljesnek és kegyetlennek” minősítette Trump rendeleteit, és követelte, hogy a brit kormány vonja vissza az amerikai elnök állami látogatására szóló meghívását."
Ha nem tetszik, el lehet menni...
karma1
@Szókrakész: Beleolvastam a fenti linkekbe,... Haaaat,... erdekes modon, az elsonek sehol sincs nyoma mashol, csak a fenti linkben. Az osszes tobbi link blogoldal es szelsojobbos website, a danielpipes peldaul egy sajat maga altal feltetelezett szam alapjan 600 millio hindu megoleserol beszel, Jelenleg el Indiaban kb. 1.3 milliard fo, ez termeszetesen joval alacsonyabb volt 1971-ben, meg ezeknek a linkeknek a megjelenesekor is.
600 millio hindu megolesevel kiirtottak volna felig az orszagot, de 2.4 millio is rettento nagy szam.
Szoval, ne haragudj, biztosan sokat dolgoztal ezeknek a linkeknek a megkeresesevel, de engem nem gyoztel meg. Nem azert, mert csokonyos vagyok, hanem azert, mert ezek nem 100 %-osan bizonyitott tenyek.
Amit trump az elmult egy hetben elkovetett, az a legnagyobb csapas az emberisegre, lehet, hogy Nostradamus megse volt akkora sarlatan?
Par nap alatt sikerult elernie, hogy Oroszorszag es Del-Korea keresi Amerika baratsagat katonailag, a tamado Eszak-Korea es Kina ellen. trump is utalja Kinat, tehat a feladat adott, mar csak azt kell kitalalniuk, hogy ki lo eloszor..?
Magyarorszag pedig a ket eszelos kozott terul el, egy harmadik eszelossel a tronon.
A multbol csak annyit lenne erdemes megszelloztetni, hogy mikor, hogyan es miert is tort ki a ket haboru, es hogy nekunk mind a ketszer kinek az oldalasa is sikerult allnunk?
Na ugye... Ne tord Magad, Dragam, nem gyozol meg, sajnos... Van ez igy...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.