Az élet még azután is tovább működik az emberi testben, miután halottnak nyilvánítanak valakit – állítja egy nemrég készült tanulmány a livescience szerint.

Nem minden sejt hal meg a szervezettel együtt. A különböző sejtek élettartama is különböző, ahogy képződési idejük és a stresszre való ellenállásuk is. Nagyon valószínű, hogy bizonyos sejtek életben maradnak, és próbálják megjavítani magukat, különösen az őssejtek

- állítja Peter Noble a Washingtoni Egyetemtől.

Kiderült: nem áll le a testünk teljesen a halál után

A nemzetközi tudóscsapat zebrahalakat és egereket is tanulmányozott, majd arra jutott, a jelenség az emberre és az állatokra egyaránt jellemző.

Úgy találták, a test lépésről lépésre áll le a halált követően, és nem tetszőleges a sorrend, ami szerint az egyes sejtek kihunynak. Ez természetesen minden esetben bekövetkezik, és a test idővel bomlásnak indul, a leállás azonban inkább egy folyamat, mint egy pillanat műve.

Kiderült az is, hogy bizonyos sejtekben ilyenkor még fokozódik is az aktivitás, ami megmagyarázhatná, miért jár együtt bizonyos szervek halál utáni átültetése a rák kialakulásának magas kockázatával – még a fiatalon és egészségesen elhunytak esetében is.

A tanulmány során persze felmerült az a kérdés is, hogy ha a sejthalál ennyire fokozatos, megtalálnánk-e a módját, hogy visszafordítsuk a folyamatot, és ezzel megállítsuk magát a halált is? Ehhez a molekuláris folyamatok további tanulmányozása szükséges, ám a Max Planck  Intézet munkatársa, Arne Traulsen szerint izgalmas lehetőség:

A halál inkább olyan, mint amikor kikapcsolunk egy számítógépet, nem mint amikor a villanyt oltjuk le. Nem lennék meglepve, ha ez az új kutatás teljesen új betekintést nyújtana az összetett biológiai rendszerek működésébe.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.