Kiegészítés: Pomsel január 27-én, pénteken reggel elhunyt.

Élete első és egyben utolsó nagyinterjúját adta a 106 éves Brünhilda Pomsel, a náci propagandaminiszer Joseph Goebbels egykori titkárnője.

Az idős hölgy állítja, nem a lelkiismeret-furdalás vette rá erre: hiába volt a propagandagépezet közepén, ő maga semmit nem tudott arról, amit az utókornak már egyértelmű.

Sokan mondják, hogy ha akkor éltek volna, kiálltak volna a nácik ellen – de higgye el, azok az emberek sem tettek volna semmit. Bűvöletben élt az egész ország. Tudom, hogy ma már ez képtelenségnek hangzik, de akkoriban tényleg nem tudtunk semmit. Teljesen bevettük a magyarázatot, hogy az eltűnt zsidókat egy néptelen területen helyezték el Csehszlovákiában, hogy betelepítsék azt

- emlékezik vissza az időszakra, amikor feladatai közé tartozott például az elhunyt német katonák számának kozmetikázása is. Utólag mégis úgy értékeli: "ez is csak egy munka volt":

Őszintén, nem tettem mást, csak gépelgettem Goebbels irodájában. Egyszer Sophie Scholl (a náciellenes, árulásért kivégzett aktivista diáklány – a szerk.) aktája is a kezembe akadt, de én lojalitásból nem néztem bele, és büszke voltam rá, hogy ilyen megbízható alkalmazott vagyok.

Pomsel mára a látását is elveszítette, azt reméli, már nem kell sokáig élnie.

A kis időben, ami még hátravan nekem, csak abban reménykedem, hogy a világ nem áll úgy a feje tetejére, mint akkoriban – de vannak aggasztó jelek. Örülök, hogy nem lettek gyerekeim, és nem kell aggódnom értük

- mondta.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
sokan, nagyon sokan m,a is így gondolkodnak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Box Hill
@RonaGyuri: Pontosan. A kommunizmus áldozatainak számával sem a Kádár titkárságán foglalkoztak.
Grafix69
Nem volt mindenki elkötelezett Nemzeti Szocialista az akkori Németországban . Főleg nem az adminisztrációban gépiesen dolgozó nők . Nem védeni akarom , de nyilván való , hogy aki gazember az nem feltétlenül tudatja az alkalmazottakkal azt , hogy egy bűnöző . Nyilván a 33 előtti Németország sokat szenvedett, nélkülöző polgárai közt nagyon sok volt a becsületes és nem antiszemita polgár. Ne feledjük el azt sem , hogy rengeteg német polgárt gyilkoltak le , deportáltak és lehetetlenítettek el a Hitler 1933 hatalomba jutása utáni időszakban . A saját ellenzékével kezdte a központosított terrort először és nem a Nemzetközi Zsidósággal .
Yoda69
Szerintem igazat szol. Orbanek ugyanigy hulyitik a nepet es lam a tobbseg tovabbra is a geciben latja a megmentot.
eugen4402
@Box Hill: Igazad van, elnézést, visszavonom a jelzőt. Kevertem valakivel...
valaki
@eugen4402: Hitlerék jól titkolták (titkolhatták, akkor még nem volt net), amit titkolni kellett (akartak).
Ma hányan hiszik el azt, amit hinni akarnak, még ha saját szemükkel látják (láthatják), hogy nem igaz?
eugen4402
@valaki: Látom itt a Tárki gyorsjelentését... Továbbra is stabil a "valóságra-fittyet-hányók" előnye. Szóval: igazad van. Merünk mi nagyot álmodni, merünk hinni a szólamoknak, csak az ébredéshez vagyunk kicsit gyávák...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.