Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egy levélben az Európai Unióra leselkedő legnagyobb fenyegetések közt említette Donald Trump aggasztó nyilatkozatait.

A levelet Tusk a pénteki nem hivatalos máltai EU-csúcs előtt küldte el a tagállamok vezetőinek.

Tusk szerint egyszerre több olyan veszélyforrással kell szembenézni, amelyek korábban nem léteztek, vagy nem ilyen szinten: "a tengereken egyre magabiztosabb" Kína, Oroszország agresszív politikája, a közel-keleti és afrikai terrorcselekmények, háborúk és anarchia, amelyekben a radikális iszlám alapvető szerepet játszik, "csakúgy mint az új amerikai adminisztráció aggasztó nyilatkozatai, mind nagy mértékben kiszámíthatatlanná teszik a jövőnket" – vélekedett Tusk.

Az Európai Tanács elnöke a belső jellegű fenyegetettségek között említette a unióellenes, nacionalista, idegengyűlölő érzések egyre erőteljesebb megjelenését.

E kihívásokkal szemben "látványos lépéseket" kell tenni. "Ha összefogunk megmaradunk, ha széthúzunk, akkor elbukunk" – írta a politikus a pénteki máltai csúcstalálkozó elé bocsátva gondolatait.

Az EU állam- és kormányfői Máltán a migrációs helyzetről is tanácskozni fognak, Donald Tusk felhívta figyelmüket, Líbia helyzetét kell mielőbb megerősíteni, stabilitása fontos a migráció kezelésében. A bevándorlás útvonalaira is figyelmet kell fordítania az EU-nak.

Nehéz helyzetbe hozza ugyanakkor az Európai Uniót a washingtoni politika megváltozása, amely "úgy tűnik, megkérdőjelezi az elmúlt 70 év amerikai külpolitikáját" – jegyezte meg. Emellett az Európa-párti elit politikai integrációba vetett hitének megrendülését, a populista érvek térhódítását és a liberális demokrácia alapvető értékei felőli kétségeit említette valós fenyegetésként.

Kijelentette: a feszültségekkel és összeütközésekkel terhes időkben bátorságra, elszántságra, politikai szolidaritásra és az unióban maradó 27 tagállam összefogására van szükség. Emiatt látványos lépéseket kell megtennie az EU tagállamainak.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@justhpeter: Vagy ha nem, akkor elbeszelgetnek, ki milyen gyogyszertol kezd vigyorogni...:o)))
justhpeter
Majd Viktorunk megoldja. Kimegy Washingtonba, kioszt egy-két sallert meg kokit és TrumpLee észhez tér.
karma1
@justhpeter: Vagy ha nem, akkor elbeszelgetnek, ki milyen gyogyszertol kezd vigyorogni...:o)))
fekete
Mit akar ez a lokott D,Tusk?Fe'l Trumptol? Ti vagytok az EU eltemetoi,nem pedig Trump. Merkelel az e'len!Menjel vissza a Solidarnosthoz ,ne butitzsd az egesz Europat!
karma1
@fekete: Mondtam mar, hogy vagy tanulj meg magyarul, vagy vegyel egy dragabb forditoprogramot, - a jelenlegi nagyon szar, nem tud helyesen irni...

"Merkelel - Merkellel" "Solidarnost - Solidarnosc" "butitzsd - butitsd" es az utolso mondatot masodik feleben nincs "az", vagyis helyesen: "ne butitsd egesz Europat!"

A tobbi stimmel.
Jozefina
Az EU részéről látványos lépés lehetne pl.:
-az EU haderő azonnali felállítása
-az EU egységes külpolitikája mielőbbi megvalósítása
-az EU ügyészség azonnali létrehozása
-a balkáni államok EU tagségi kérelmének elutasítása
-törökökkel megszakítani véglegesen az EU tagsággal kapcsolatos tárgyalásokat
-az EU ellen cselekvő politikusok mielőbbi kizárása, akár bíróság elé állítása
-az EU által egyes tagországoknak juttatott támogatások felhasználásának szigorúbb ellenőrzése és a szabálytalanul felhasznált pénzek azonnali visszahívása, a felelősok szigorú számonkérése
Szerintem!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.