"Rossz hombrék vannak ott lenn, és ha nem kontrollálja őket a mexikói hadsereg, akkor az USA csapatai tesznek rendet" – ezt üzente az Associated Press (AP) cikke szerint Donald Trump a mexikói elnök Enrique Peña Nietónak.

Rossz hombrékkal és amerikai csapatok bevetésével fenyegetőzött Trump a mexikói elnöknek

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Az AP az információt a két elnök múlt pénteken lezajlott telefonbeszélgetésének kivonatából szerezte, a Fehér Ház szerint azonban egy jó órás beszélgetés zajlott le a két elnök között, melyben arról egyeztettek, az USA és Mexikó miképpen tudna hatékonyabban együttműködni a mexikói drogkartellek és más bandák ellen, valamint a közös határ védelmében. A Fehér Ház egy névtelenséget kérő munkatársa úgy fogalmazott, a beszélgetés kellemes és konstruktív volt a két fél között.

Az AP szerint viszont a kivonatban Trump "sok rossz hombrét" emlegetett, és azt is mondta, hogy a mexikói hadsereg azért nem lép, mert fél. Ellenben az USA hadserege nem fél, és kész akár "leküldeni" őket, hogy intézzék el (a "sok rossz hombrét"). A kivonatból egyébként nem derült ki, kik lehetnek ezek az "hombrék".

A mexikói kormány úgy kommentálta a dolgot, hogy a kivonat nem pontos. 

Az AP úgy értesült, a telefonbeszélgetés lett volna hivatott rendbe tenni a Trump elnöki kinevezése óta látványosan zuhanó kétoldalú kapcsolatokat. 

(Trump az ausztrál államfőre is rácsapta a telefont egyébként.)

Mint ismert, Donald Trump január 20-ai kinevezése után szinte egyből bejelentette, hogy falat húz a mexikói-amerikai határra (amelynek egyes részein már így is van fal), aminek a költségét Mexikónak kell állnia. Ennek a mexikói elnök, Enrique Peña Nieto egyáltalán nem örült, le is mondta a tervezett látogatást Trumppal. Azóta már a kereskedelemben is érződik a feszültség, a mexikói avokádót nem engedik be az USA területére. 

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Remélem a csapataikat Clint Eastwood fogja vezetni, ha már annyira örült, hogy egy csípőből tüzelő elnöke lett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.