Ideiglenes felfüggesztette Trump beutazást korlátozó rendeletét egy seattle-i bíró pénteken, a légitársaságok emiatt felengedik repülőgépeikre azokat, akik érvényes vízummal rendelkeznek, de a letiltott hét állam - Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen – valamelyikéből utaztak volna be, vagy szír menekültek – olvasható a The New York Times cikkében.

A Fehér Ház először "felháborítónak" nevezte a szövetségi bíró döntését, később ezt a szót törölték a közleményükből, amiben azt írták: az elnöki rendelet, amellyel az USA lakosságát kívánják védeni, helyénvaló és törvényes.

Az intézkedés azonnali hatályú és országos érvényű, de ideiglenes, egészen addig, amíg a bíróság el nem dönti, hogyan folytatja az ügyet.

Trumpék a 2001. szeptember 11-i merényletekkel indokolták a beutazást felfüggesztő intézkedést, James Robart szövetségi bíró – akit még a republikánus George W. Bush nevezett ki – szerint ez nem állta meg a helyét, és a bíró rámutatott arra: nem követtek el támadásokat a hét országból származó egyének az Egyesült Államokban.

A 2001-es merényleteket többségükben szaúd-arábiai állampolgárok követték el, Szaúd-Arábia azonban nem szerepel a beutazási tilalommal sújtott országok között – olvasható az Index cikkében.

A reptereken így ideiglenesen visszaállt a régi rendszer, a légitársaságok felengedik a gépekre a hét államból beutazni szándékozó és vízummal rendelkező embereket.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elnyomott
@Peller Anikó: Kedves, a törvényt a törvényhozónak is be kell tartani.
Abszurdum, hogy akinek érvényes vízuma, munkavállalási engedélye van, pláne állampolgár, azt ne engedjék be az országba.
Hozzon olyan törvényt, hogy csak az kapjon vízumot, akinek akar adni, hogy csak az kapjon munkavállalási engedélyt, akinek akar adni, hozzon rá törvényt, hogy bárkitől vissza lehessen vonni a meglevőt, akár állampolgárságot is - de akkor várja meg míg a törvény érvénybe lép és akkor lehet intézkedni.
Mert a jogtalanság, a törvénytelenség mindig legelőször és leginkább a törvénytisztelő embereket sújtja.
A szélhámosok, a bűnözők melegágya lesz a törvénytelenség, akárcsak idehaza.
De gondolom, te is ebben lubickolsz, kedves.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@Peller Anikó: Elmondanam neked, hogy Trumpot nem az amerikaiak többsege valasztotta.
Elmondanam neked, hogy rendeletetekkel nem lehet törvenyt es alkotmanyt felülirni vagy hatalyon kivül helyezni
Elmondanam neked, hogy egy szövetsegi birot vagy egy allam föügyeszet nem lehet levaltani.
Elmondnam neked, hogy az USA-ban barmelyik allam SC-ja hatalyon kivül helyezhet barmeilyen elnöki rendeletet, ha azt alkotmanyellenesnek talalja es az akkor az egesz orszagra ervenyes.
Legalabbis ott, ahol müködik a demokracia. Akinek ez nem tetszik, az menjen Orbanisztanba vagy Eszak-Koreaba...
Ördögvadász
A kérdés csak az, hol, mit olvas a paraszt? Ponyvát lehet itt aztán bőven.
Sean Spicer többször megismételte a napokban az ABC adón és a Fehér Ház honlapján ugyancsak világosan olvasható, hogy a törvény erejű rendeletet még Obama 2015 decemberben írta alá.
Más kérdés, miért nem került alkalmazásra?
Lehet Trump most ezzel saját húsába vágott, de ezt majd meglátjuk.

Egyébként Kuwait ugyancsak beutazási tílalmat rendelt el szír, iraki, pakisztáni, afganisztáni és iráni állampolgárok ellen. Erről meg nem beszél senki.

És a demokrácia hol működik te-uton?
teuton
@Ördögvadász: Igy van, a kerdes mit olvas a paraszt... Te a Pesti Sracokat vagy 888-at?
Masold mar be ide te irastudo analfabeta azt az Obama-rendeletet! Ja, az is csak "alternativ teny" -magyarul szemenszedett hazugsag-, mint a Trumpli szovivöje altali szazezrek a parokas adocsalo szexmanias ripacs beiktatasakor vagy az allitilagos terrorista merenylet, ami nem is volt? Aztan meg mi köze egy kuwaiti beutazasi tilalomnak az USA alkotmanyahoz? (Egyebkent masold mar be akkor az a kuwaiti tilalmat is ide, hivatalos forrasbol.) Magyarorszagra az Interpol altal körözött szemelyek is beutazhattak hivatalos vizummal!!!
Ördögvadász
Nézz utána, vagy maszatolj tovább. Kit érdekel.
De valamit csak írtál. Az USA nak valóban van alkotmánya, az európai államoknak ugyanígy.
Amiért vér folyt, sok vér folyt!
Az EU nak meg van alkotmánya? Az EU nak nincs alkotmánya! Létezik még egy hasonló tákolmány valahol a világon? Mégis minden EU tagállam ki van szolgáltatva az Úniónak.
És az EU-nak van egy parlamentje. Egy parlament, ami nem hoz törvényeket.
Hol van még egy ilyen tejhatalmú parlament a világon?

A következő kérdés, vagy feladat csak Neked:
-mégis születnek döntések az EU-ban. Egy egész sor döntés. Hol születnek a fontos döntések, ha nem a parlamentben?
elnyomott
@wagabund: Engem meg marhára érdekel a törvényszerűség. Ugyanis jogállamban akarok élni. Bár ahogy látom, egyre inkább kisebbségben leszek ezzel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.