Donald Trump megerősítette, hogy részt vesz a G7-es csoport májusi szicíliai találkozóján – közölte az olasz kormánypalota vasárnap – írja a vg.

Trump és Paolo Gentiloni olasz kormányfő a NATO jelentőségéről, a terrorizmus elleni fellépésről és a Líbiával való megállapodásról beszélt egymással telefonon szombat késő este.

Májusban érkezik Európába Trump

Az amerikai elnök közölte, hogy részt vesz a jelenleg Olaszország által vezetett G7- csoport májusban, a szicíliai Taorminában esedékes értekezletén. A római kormány tervei szerint ide Vlagyimir Putyin orosz elnök is meghívást kaphatna.

Gentiloni kiemelte a NATO, valamint az Európa és az Egyesült Államok közötti együttműködés "alapvető jelentőségét" a béke és a stabilitás érdekében. Mind Gentiloni, mind Trump megerősítették elkötelezettségüket a terrorizmus és a szélsőségesség elleni küzdelemben, megoldást szorgalmaztak az ukrán válság, a közel-keleti és a szíriai béke, valamint az észak-afrikai helyzet rendezése érdekében.

Gentiloni ismertette az Olaszország és Líbia között csütörtökön aláírt megállapodást, amelynek lényege az olaszországi partokra áramló illegális migráció megfékezése. 

Ez volt az első kapcsolatfelvétel Trump és a római kormányt decembertől vezető Paolo Gentiloni között, akinek elődje, a decemberi népszavazás bukása után lemondott Matteo Renzi nyíltan a Demokrata Pártot támogatta az amerikai elnökválasztási kampányban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.