Eljátszottunk valaha a gondolattal, mi történt volna, ha soha nem bomlik fel az Osztrák-Magyar Monarchia? Íme, itt egy teljesen komoly, tudományos igényű videó arról, mi történne, ha ma is létezne – netán újra egyesülne – az egykori birodalom.

A készítők épp úgy rajzolták meg a határokat, mint az eredeti birodalom esetében, és hamar fény derült rá: olyan sok minden nem is változna a régi időkhöz képest.

Ugyanúgy Bécs és Budapest lenne például az ország két fővárosa, tekintve, hogy továbbra is ezek Ausztria és Magyarország legnagyobb városai. Hatalmas birodalom lennénk, méreteiben csak Oroszország előzne meg, népsűrűség alapján pedig világviszonylatban a 20. helyet birtokolnánk.

Ami azonban ennél is fontosabb: a Monarchia visszaállítása 14 ország határait rajzolná újra, és épp úgy keverednének a nemzetiségek, mint az eredeti birodalomban, ami – a ma is meglévő nacionalizmus okán – továbbra is nagy problémát jelentene. A hivatalos nyelveket, a magyart és az osztrákot például külön-külön kevesebb, mint a népesség 20 százaléka beszélné.

(offmedia)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Edmond Dantes
@rdos: Tudja,ez úgy kezdődött,hogy "Megállj, kutya Szerbia!",majd úgy végződött,hogy "Szarban van az édes haza,az Osztrák-Magyar Monarchia".Eközben négy év telt el,több millió fiatal áldozattal.Nem volt kötelező belépnünk a háborúba,de az akkor is ostoba parlamentünk ezt lelkesen megszavazta.Aztán várták,hogy hulljanak le a levelek!!!Talán nem az antanton kellene először számon kérni a történteket,főleg akkor,amikor az utódállamok ugyanakkor nem sírják vissza a dualista hatalmat,amelyből őket szintén nagyon bölcsen kizártunk,jóllehet a népesség többségét adták..Ez a következménye a handabanda politikának.Ma sem bölcsebbek a választott uraink.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rdos
"ha soha nem bomlik fel az Osztrák-Magyar Monarchia"

A monarchia nem felbomlott, hanem szó szerint és brutálisan szétverték! Ezt utóbb az antant is elismerte (nem kellett volna szétverni a monarchiát).
Edmond Dantes
@rdos: Tudja,ez úgy kezdődött,hogy "Megállj, kutya Szerbia!",majd úgy végződött,hogy "Szarban van az édes haza,az Osztrák-Magyar Monarchia".Eközben négy év telt el,több millió fiatal áldozattal.Nem volt kötelező belépnünk a háborúba,de az akkor is ostoba parlamentünk ezt lelkesen megszavazta.Aztán várták,hogy hulljanak le a levelek!!!Talán nem az antanton kellene először számon kérni a történteket,főleg akkor,amikor az utódállamok ugyanakkor nem sírják vissza a dualista hatalmat,amelyből őket szintén nagyon bölcsen kizártunk,jóllehet a népesség többségét adták..Ez a következménye a handabanda politikának.Ma sem bölcsebbek a választott uraink.
rdos
@Edmond Dantes: Tételesen igazad van (bár pont a magyar parlament és magyar politikum volt a leginkább békepárti, persze ez a lényegen nem változtat). Egy Oroszországban vagy Franciaországban vagy Nagy-Britanniában sem volt fenékig tejfel nemzetiségnek lenni (éppen ma sem az). Jutalmuk mégsem az volt hogy feldarabolták őket (ja, de ma már az :-)).

Amúgy benne volt a pakliban a Monarchia megreformálása csak valami szarajevói merénylet miatt némi halasztást szenvedett, majd a Monarchia (az első újkori multikulti) szétcincáltatott, mielőtt bizonyíthatta volna. :-( Hát így jártunk. :-( De hogy felbomlott volna, mint egy lejárt szavatosságú élelmiszer? Már bocsánat. Egyszerűen nem igaz! Mondandóm erre hegyeztem ki. Mert az állítás nem igaz.

hu.wikipedia.org/wiki/Nagy-ausztriai_Egyes%C3%BClt_%C3%81llamok
Edmond Dantes
@rdos: Nem tudom,hogy milyen megreformálást akadályozott meg a szarajevói merénylet.A csehek kérték,hogy a dualista állam bővüljön ki legalább trialista hatalommá,Prága,mint régi császári főváros részvételével.A Habsburgok hajlottak a hatalom további észszerű megosztására.Találós kérdés:kik akadályozták meg szinte eszeveszett dühvel ezt a józan,összetartást erősítő javaslatot?(Megjegyzem,ez csak húsz forintos kérdés)
rdos
@Edmond Dantes: "Nem tudom,hogy milyen megreformálást akadályozott meg a szarajevói merénylet."

Az előbb linkeltem. Ha olvasod tudhatod.

Hajdani politikumunkat magam sem minősíteném. Egyetlen kérdésem. Lejárt a Monarchia szavatossága - vagy szétverték a Monarchiát?

Ugyanis jelen cikkben ez A csúsztatás, erre és csak erre reagáltam.

Talán bizony még öngenocídiumot is kellett volna a magyarságnak végeznie ennenönmagán mert balfasz politikuma volt? Milyen alapon büntetnek egy (amúgy saját születési kiváltságosai által elnyomott) népet az miatt ami miatt maga is szenved (magyar? nemesi osztály)? Szóval nagyon megkérlek hogy ne tegyél egyenlőség jelet nemeseink és "nemteleneink" közé.

Még egyszerűbben. Most a moszkoVitya a feketeseggű (putyinpincsi, miazmás), ezért minket zárjanak ki az Eu-ból? Hol itt az igazság? És sanszos hogy ez lesz a vége. :-(
Edmond Dantes
@rdos: Olvastam a linket,amely szintén azt igazolja,hogy pont a magyar politikusok feküdtek keresztbe minden reform elképzelésnek ,még Ferenc Ferdinándnak is.Tehát nem a szarajevói merénylet akadályozta meg a Monarchia megreformálását!!!.Erről beszéltem,meg arról,hogy ne azonnal az antant kíméletlen viselkedését híbáztassuk,mi hoztuk magunkra a bajt.Senki nem beszél nemzeti öngyilkosságról,arról viszont igen,hogy legalább legyen józan önkritikánk és főleg végre ne hazudjunk magunknak is.A nemzet sajnos felel a balf..sz politikusaiért,ők választották ,nekik is kellene elzavarni őket,még időben.Soha nem hittem volna,hogy vigyázó szemeinket majd egyszer Bukarestre vetjük.De ez egy másik történet,és valahol mégis ugyanaz.
rdos
@Edmond Dantes: Jó Veled beszélgetni. Nemesből vagy-é hogy azonosulsz velük? Az elején elismertem hogy rossz politikát folytattak. Ennek eredményeképpen vagy nem ennek köszönhetően szerinted a monarchia szétesett, vagy szétverték? Ennyi volt a kérdésem. Plusz bónusz milyen dolog az, hogy a "bűnös nemzet", nem tárgyalhat magáról (békediktátum). Értsed kérdésem aktualizálva, a palesztínok, szírek, kurdok nem tárgyalhatnak magukról? Ezt meg már hogyan?

Mert a cikk szerint szétesett, mintha ez valami természeti törvény volna.
rdos
Ja és a cikk másik csúsztatása hogy nem értjük- értettük meg egymás nyelvét. Hát ez meg már mekkora? Mert a németet mindenki tanulta, ahol pedig nagyobb nemzetiségek voltak ott egymás nyelvét minimum alap szinten ismertük. Erre mondom hogy korai multikuklti, csak ez valamiért ma nem píszí. :-(
Eladott Ország
"volt egyszer egy birodalom, amin belül szabadon utazhattál Lembergtől a Garda-tóig, Prágától Dubrovnikig, Brassótól a Rajna völgyéig" - A tőkén kívül a csavargóknak meg a cigányoknak az eldorádója volt a Monarchia, keresztül-kasul vonulgathattak a belső határok híján. Aki gyökeret eresztett, akinek van háza és hazája annak nem jelent előnyt a határok-nélküliség. Az sem jelent semmiféle előnyt egy közösségnek, hogy a tehetségesebb, vállalkozó-kedvű tagjait elszívják idegen, gazdagabb népek. A múltban sem jelentett előnyt, hogy a -reformkor kivételével- az elitünk a bécsi udvarra ,majd később Berlinre, még később Moszkvára, most meg Washingtonra meg Brüsszelre függeszti a szemét ,mert úgy nehezen látja meg a hazai problémákat, az itthon maradt jelenlegi elitünkről ( kleptokrata) meg jobb nem beszélni."
Edmond Dantes
@rdos: Szétesett vagy szétverték? Ez nem szemantikai kérdés.Fogalmazzunk úgy,hogy szétverték,mielőtt szétesett volna.De a fő kérdés az,hogy miért verték szét?Miért verhették szét?
Ha belegondolok,lehet,hogy egyről beszélünk,csak máshová helyezzük a hangsúlyokat.A lényeg:ne hazudjunk magunknak és tanuljunk a saját történelmünkből.A németek valahogy így gondolkodtak,az eredmény tanulságos.
Veleda
Ma is ugyanúgy a nacionalizmus lenne a legnagyobb baj. Az összeférhetetlenség, amit az idióta politikusok csak még fokoznának.
Ördögvadász
A Rotschild úgy alakította a világot, ahogy neki megfelelt. Ezt teszi ma is.
Rotschild nélkül, nincs összeomlás, nincs két világháború, nincs petró-dollár, nincs financ krízis, nincs Jugoszláv hábórú, nincs olaj háború,...
A radikal-cionosták, a Rotschild uralkodik 400-éve az emberiségen!

Hogy a történelem könyvek mást írnak? Történelem tanár, vagy történész bíztosan nem lennék!
Dehát..., ez van.
Ördögvadász
A gazember Klintonné meg akart lépni Bahrain-ba. (Bahrainnal nincs az USA-nak kiadatási szerződése).
Ezt közli első oldalán a 'The Globe'/ Clinton stopped in her Tracks!
Szókrakész
Nem kell ez a burkolt tudatba hozás, bevésés!!!

Miért nem a Nagy-Magyarország gondolattal játszadoznak inkább?!?!?!
Mi lett volna, ha a mocsok nyugat nem csatolja el az ország 2/3-át Trianonban?!?!?!

Ez foglalkoztasson inkább titeket.
Mert ezen az alapon azzal is eljátszadozhatnánk, hogy mi lenne most, ha a Római Birodalom része maradunk?!?!?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.