Egy négyszáz éve katolikus hitre áttért, száműzetésben meghalt japán szamurájt avatott boldoggá kedden Angelo Amato kardinális - Ferenc pápa képviselője – Oszakában, a szertartáson körülbelül 12 ezren vettek részt – olvasható a France 24 cikkében.

A boldoggá avatás az első lépés a szentté avatás hosszú folyamatában.

Amato a szertartáson Ferenc pápa apostoli leveléből felolvasva Takayamát áldottnak nevezte, aki a világi sikerek és anyagi javak helyett a hitet választotta.

Takayama Ukon híres szamuráj volt, aki megvédte a földjén élő keresztényeket a 17. század elején, mikor azokat különféle módokon kezdték üldözni a szigetországban. (Japánba az első katolikus jezsuita hittérítő 1549-ben érkezett, a katolikus hitet a 16-17. század fordulóján tiltották be hivatalosan, a híveket pedig inkognitóba kényszerítették, vagy üldözték.)

Takayama Ukon visszautasította, hogy áttérjen a sógun által követett vallásra, ezért száműzetésbe kellett vonulnia, a Fülöp-szigeteki Manilában halt meg 1615-ben. A sógun ugyanis a kereszténységben a nyugati gyarmatosítást látta, amely Japán függetlenségét és biztonságát veszélyezteti.

Japánban az utóbbi időkben újra megnőtt a szigetország keresztény múltja iránti érdeklődés, többek közt Martin Scorsese Silence című filmjének is köszönhetően. a film a jezsuita szerzetesek helyzetét mutatja be abban a korban, mikor a keresztényeket kínzással próbálták meg "rávenni" hitük elhagyására, miközben őket kiutasították az országból.

A japán kormány számításai szerint 2015-ben legalább 962 ezer keresztény – katolikus és protestáns – élt a szigetországban, ami a népesség kevesebb mint egy százalékát jelenti.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szókrakész
Ezt a barom szokást.
Boldoggá avatás. Hmm.

Van boldogtalanná, vagy boldog-boldogtalanná avatás is?
A halottnak már úgy is mindegy.
A tettei alapján ítélik meg úgy is.

Az egyház csak a cirkuszt kínálja a népnek.
Kenyér meg nincs.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.