A Szabad Európa Rádió prágai épületéből sugározzák tegnaptól a Jelen idő nevű csatorna orosz nyelvű adását. A rádió kábelen, műholdon és más digitális platformon érhető el az oroszul beszélő milliók számára Oroszországban, a Balti államokban, Ukrajnában, a Kaukázusban, Közép-Ázsiában és máshol.

 „Hisszük, hogy nagy igény van az objektív és ellenőrzött hírekre a világon és különösen Oroszországban. Óriási dezinformációs áradattal szembesülünk, különösen egyes Oroszországból érkező szakértők szerint (...) a kiegyensúlyozott tévécsatornánk alternatívát kínál a dezinformációkkal és hazugságokkal szemben, ami az orosz állami csatornákból jön”

– nyilatkozta a Current Time főszerkesztője, Kenan Aliyev.

A főszerkesztő szerint a legnagyobb gondot az jelentette, hogyan érjék el a hallgatókat Oroszországban.

A kísérleti adást interneten sugározták. 160 millió embert találtak meg a közösségi hálózatokon keresztül.

„Az oroszok kábelen fogják a tévécsatornákat, és a kábelszolgáltatók nem akarnak betenni minket azok közé. Amikor Putyin úr hatalomra került, a rádiónak 33 partnere volt Oroszországban, ma egy se, az orosz hatóságok nyomásának köszönhetően. De természetesen működünk. Nincsenek partnereink, nem fogható a tévénk vagy más Oroszországban, az egyetlen működő platform ott a digitális, közösségi hálózat”

– mondta el a Szabad Európa Rádió főszerkesztője, Nenad Pejic.

A tv körülbelül száz munkatársnak ad munkát a cseh fővárosban, de vannak helyszíni tudósítóik is. A Szabad Európa Rádió az amerikai kongresszus által megszavazott költségvetésből sugároz híreket és más műsorokat 26 nyelven Oroszországtól Ukrajnáig, Afganisztántól Iránig.

 A rádió vezetői egyelőre nem látnak változást az új amerikai kormány velük kapcsolatos stratégiájában, noha Donald Trump többször is kijelentette, rendezni akarja országa kapcsolatát Moszkvával. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a Szabad Európa Rádió aláássa kormányának működését.

(forrás: HírTV)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.