-15 fokban, babakocsival gyalogolt át az USA és Kanada közti erdős határszakaszon Québecbe egy háromtagú szír menekült család – olvasható a CBC cikkében.

A fiatal pár a 3 éves lányukkal szombat reggel futottak bele a határ kanadai oldalán az RCMP-be (Royal Canadian Mounted Police – a kanadai szövetségi rendőrség). Az RCMP szóvivője szerint ez a terület, ahol a pár és gyermeke átlépett Kanadába, a nap 24 órájában, a hét minden napján őrzik. A párt őrizetbe vette a rendőrség, Kanadában a cikk szerint ez a bevett eljárás az illegális határátlépőkkel szemben. A szír családot két napra megfigyelés alá vonják, majd később az ügyükben tárgyalást tartanak, ezt azonban nem kell az őrizetben megvárniuk.

A CBSA (Canada Border Service Agency – kanadai határőrizeti szövetségi szerv, a bevándorlással, vámmal és a határ ügyeivel foglalkoznak) tájékoztatása szerint a Québecben menedéket keresők száma növekedik: míg 2014 januárjában 46-an lépték át a határt azon az erdős szakaszon, ahol a szír család is, addig idén januárban a szám 452 főre nőtt.

Az illegális határátlépők száma az utóbbi hónapokban ugrott meg jobban, 2016 novemberében 368-an jöttek át a határon, decemberben viszont már 593-an. 

A CBC-nek nyilatkozó bevándorlással foglalkozó ügyvédek szerint Trump feltűnése, elnökké választása és a január végén életbe léptetett – majd később ideiglenesen felfüggesztett – beutazást tiltó rendelete miatt egyre többen keresik meg őket a Kanadába való bevándorlás lehetőségével. 

A cikk szerint a legtöbben azért választják az erdőn keresztül történő illegális határátlépést, hogy egy 2004-es kanadai egyezményt cselezzenek ki, amely korlátozza a menekült státuszért való folyamodók számát a hivatalos határátkelőkön.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vladimir putin
@Csizmás Kond: adni pjenz meg tobb Csiki sor, tyebe moj barat.
fekete
Jonek a Merkel fe'le emberek Canadaba is az USA-bol. De itt legalabb bilincsbe teszik oket,mig
nem tisztazodnak a dolgaik.Nem selfiznek veluk mint Merkel.
wpym
A muszlim mit keres ott? Foleg ,,menekultkent''? A menekult es a gazdasagi bevandorlo nem ugyanaz. Egy figura a szomszedos orszagban (ahol nincs veszelyben az elete es a testi epsege) lehet menekult, nem km ezrekkel arrebb. De meg ebben az esetben is csak akkor, ha valoban uldozik. Ha es amennyiben menekul, akkor neki a szomszedos orszag mar kivalo, hiszen ott biztonsagban van, onnan sehova nem kell tovabb vandorolni. Ez tisztan foldrajzi kerdes.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.