Három francia snowboardost, egy család tagjait és kísérőjüket elsodort egy lavina hétfő délelőtt a francia Alpokban, Tignes település közelében, mind a négyen meghaltak – közölték az illetékes hatóságok.

Ez az idei szezon eddigi legsúlyosabb balesete a francia hegyekben.

Az első hírek arról szóltak, hogy kilenc embert sodort el a lavina, öt ember keresése pedig még folyt egész délután. Később azonban a hatóságok azt közölték, hogy a végleges adatok szerint négyen estek a lavina áldozatául, és nem keresnek több ember.

A snowboardosok Tignes közelében, a pályán kívüli területen tartózkodtak, 2100 méteres magasságban, amikor elsodorta őket egy 400 méteres szélességű lavina. A francia áldozatok jól ismerték a síterepet, rendszeresen jártak oda síelni: egy 48 éves apa, 15 éves fia, annak 19 éves féltestvére, valamint az 59 éves kísérjük.

A kezdeti zavar az áldozatok számát illetően abból fakadt a hatóságok szerint, hogy a pályán kívüli snowboardozásra induló családot és kísérőjüket tévedésből kétszer regisztrálták a pálya internetes bázisában.

A hegyi mentőket 11 órakor riasztották a közeli sípályáról, ahol látták a hóomlást.

A mentők délután 1 óráig kiemelték mind a négy holttestet a hó alól.

Hétfőn a lavinaveszélyt 3-asra jelezték az ötös fokozatú skálán a környékbeli sípályák.

Az idei síszezon kezdete óta 13 lavinabaleset történt a francia Alpokban és a Pireneusokban, amelyekben hárman vesztették életüket. A tavalyi 45 hóomlásban 21-en haltak meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.