A multinacionális élelmiszergyártók Szlovákiában forgalmazott termékeinek jelentős része alacsonyabb minőségű, mint az, amit ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt az osztrák piacon értékesítenek – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák agrártárca vezetője által kedden ismertetett vizsgálat eredményére hivatkozva.
A szaktárca a szlovák élelmiszerfelügyelettel (SVPS) közösen végzett vizsgálatakor 22 olyan élelmiszertermék összetételét hasonlította össze, amelyeket Szlovákiában és Ausztriában is azonos márkanév alatt hoznak forgalomba. Az összehasonlításból kiderült, hogy a vizsgált élelmiszerek felélnél a gyártók alacsonyabb minőségű termékeket hoztak forgalomba Szlovákiában, mint Ausztriában.
A laboratóriumi körülmények között végzett tesztből kiderült, hogy
- a szlovák piacra szánt üdítőkben több tartósítószer és mesterséges édesítőszer volt,
- a fűszerekben magasabb volt a víztartalom és a törmelékanyag,
- a sajtoknál alacsonyabb volt a szárazanyag arány,
- a csomagolt teák kevésbé voltak "illatosak és ízletesek", mint az osztrák piacon ugyanazzal a márkanévvel eladott termékek,
- és hústermékekben pedig kevesebb volt a hús Szlovákiában, mint Ausztriában.
A tesztek eredményei megerősítették azon félelmeinket, amelyekről már többször is beszéltünk
- mondta a vizsgálat eredményeiről Gabriela Matecná szlovák földművelésügyi miniszter, aki szerint a multinacionális vállalatok viselkedése egyértelműen két kategóriába sorolja a fogyasztókat.
Hozzátette: vizsgálatuk eredményeit az Európai Bizottság elé fogják terjeszteni.
És az esztergomi lidl-be még rosszabbat, főleg húsból. Megjegyzem, szlovák rendszámú hűtőkocsiból. A csomagolt karajt meg tudom csavarni, mint a felmosórongyot, és úgy is jön belöle a víz... még a cicám sem eszi meg.