A multinacionális élelmiszergyártók Szlovákiában forgalmazott termékeinek jelentős része alacsonyabb minőségű, mint az, amit ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt az osztrák piacon értékesítenek – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák agrártárca vezetője által kedden ismertetett vizsgálat eredményére hivatkozva.

Rosszabb árut visznek a szlovák boltokba a multik, mint Ausztriába

A szaktárca a szlovák élelmiszerfelügyelettel (SVPS) közösen végzett vizsgálatakor 22 olyan élelmiszertermék összetételét hasonlította össze, amelyeket Szlovákiában és Ausztriában is azonos márkanév alatt hoznak forgalomba. Az összehasonlításból kiderült, hogy a vizsgált élelmiszerek felélnél a gyártók alacsonyabb minőségű termékeket hoztak forgalomba Szlovákiában, mint Ausztriában.

A laboratóriumi körülmények között végzett tesztből kiderült, hogy

- a szlovák piacra szánt üdítőkben több tartósítószer és mesterséges édesítőszer volt,

- a fűszerekben magasabb volt a víztartalom és a törmelékanyag,

- a sajtoknál alacsonyabb volt a szárazanyag arány,

- a csomagolt teák kevésbé voltak "illatosak és ízletesek", mint az osztrák piacon ugyanazzal a márkanévvel eladott termékek,

- és hústermékekben pedig kevesebb volt a hús Szlovákiában, mint Ausztriában.

A tesztek eredményei megerősítették azon félelmeinket, amelyekről már többször is beszéltünk

- mondta a vizsgálat eredményeiről Gabriela Matecná szlovák földművelésügyi miniszter, aki szerint a multinacionális vállalatok viselkedése egyértelműen két kategóriába sorolja a fogyasztókat.

Hozzátette: vizsgálatuk eredményeit az Európai Bizottság elé fogják terjeszteni.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cefi
Rosszabb árut visznek a szlovák boltokba a multik, mint Ausztriába.
És az esztergomi lidl-be még rosszabbat, főleg húsból. Megjegyzem, szlovák rendszámú hűtőkocsiból. A csomagolt karajt meg tudom csavarni, mint a felmosórongyot, és úgy is jön belöle a víz... még a cicám sem eszi meg.
cs.n.
Örök probléma. És nevetséges is. De legalább a szlovákoknak is megvan a maguk hungarikumügyi minisztere, aki harcol a sajátmárkás termékek ellen. Mert hát ugye a magyar ákác az magyar ákác, a szlovák teszkós tej se a magyar teszkós tej. Osztrákiában meg már csak lila tehénből fejt milkásat kapni, sanyarú sors ez, hogy így kib.nak velünk ezek a nyugati imprealisták.
lusta
@cs.n.: Apropó Milka. A szlovákok korábban a csokoládékat tesztelték és hasonló megállapításra jutottak. Egy kivétel akadt. A Milka mindenütt Milka volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.