Szárazföldi csapatokkal vetne véget az Iszlám Állam terrorszervezetnek az USA, de ehhez Donald Trump elnök jóváhagyására is szükség lesz – olvasható a CNN cikkében.

A CNN a védelmi minisztériumban dolgozó forrásaitól hallotta az ötletről, hogy az USA csapatokat küldene Észak-Szíriába, de ez egyelőre még csak elképzelés, John Mattis védelmi miniszternek február végéig kell Trump utasítására kidolgoznia egy koncepciót a szíriai helyzet megoldására.

Amerikai csapatok most is vannak Szíriában, azonban ezek kis létszámú kommandóegységek és kiképzők. 

Az észak-szíriai csapattelepítés a CNN szerint rizikós helyzetet is hozhat magával, ugyanis a térségben az Iszlám Állam terrorszervezeten kívül az USA által támogatott kurdok és a NATO-szövetséges törökök is ott vannak. Utóbbi kettő nem szívleli egymást, a CNN szerint lehet, hogy a tervezett amerikai csapatok egyfajta a két szövetségesük közti ellentétek lenyugtatását is célozzák.

Mindezek mellett az Irakban szolgáló amerikai erők megerősítéséről is lehet hallani szóbeszédeket, de a CNN szerint olyan elképzelés is felmerült, amely szerint az amerikai csapatok az oroszokkal való szélesebb együttműködésre helyezik a hangsúlyt.

Ha az elképzelések valóra válnak, az erős váltást fog eredményezni az Obama-kormányok idejéhez képest: az előző elnök ugyanis azért dolgozott, hogy a konfliktusövezetekből kivonuljanak az amerikai erők, Szíriába pedig egyáltalán nem akart szárazföldi csapatokat küldeni – kímélve ezzel az amerikai katonák életét. 

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

relatív
Érdekes az amerikaiak hozzállása a világ önálló államainak területi sérthetetlenségéhez !

Nemzetközi szervezet határozata alapján-, vagy az adott ország meghívására van más független országba lépnie még az USA - nak IS !

Egyik esetről sem tudok, így a felvetés enyhén szólva IS vitatható !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.