Minden eddiginél több abortuszt végző egészségügyi intézmény tapasztalt erőszakot vagy fenyegetést, amióta Donald Trumpot megválasztották – derül ki egy múlt héten nyilvánosságra hozott felmérésből.

A szolgáltatók 34,2 százaléka tapasztalt ilyet az elmúlt év első felében, míg 2014-ben ez az arány még csak 19,7 százalék volt.

Az 1990-es évek közepén tetőztek az abortuszellenes terrorista cselekmények, amikor orvosok, ápolók és más dolgozók vesztették életüket lövöldözésekben és robbantásokban. Ugyanakkor 2015-ben is feljegyeztek három gyilkosságot és kilenc gyilkossági kísérletet, valamint 94 halálos fenyegetést.

Trump ezt is elérte: egyre többen fenyegetik az abortuszt végzőket Amerikában

A Nemzeti Abortusz Szövetség elnöke, Vickie Saporta az NBC-nek elmondta: 2016-ban csökkent az ilyen esetek száma, de Donald Trump megválasztása után újra emelkedésnek indult.

Saporta elárulta: az interneten különbséget tesznek „negatív megjegyzések” és „közvetlen fenyegetések” közt. Ha valaki azt írja, hogy „meg kellene ölni azokat, akik abortuszt végeznek”, azt negatív megjegyzésként jegyzik fel, ezek száma háromszorosára növekedett Trump győzelme után. Ugyanakkor, ha valaki név szerint említ egy orvost, hogy „X. Y.-t meg kellene ölni”, azt közvetlen fenyegetésnek tekintik és a hatóságokhoz fordulnak.

Az amerikai igazságügyi minisztériumon belül külön részleg foglalkozik az egészségügyi szolgáltatók elleni erőszakkal, amit 1998-ban, egy New York-i orvos megölése után hoztak létre. Ez a csoport követi nyomon az abortuszt végző intézmények elleni fenyegetéseket is, emellett felügyelik a nyomozást és a felelősségre vonást ilyen esetekben.

(24.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.