Nem lesz szükség az ausztrál reptereken útlevélre, ha megvalósul a terv, amely szerint az utasokat biometrikus adatok alapján azonosítanák – írja a hvg.

Az ausztrál repterek arc, írisz és ujjlenyomat alapján azonosítanák az utasokat, ennek köszönhetően sehol sem kéne felmutatni az útiokmányt, és beszélni sem kell senkivel.

Búcsút mondhatunk az útlevélnek, ha bevezetik a szemszkennert

A Seamless Traveler (magyarul nagyjából: zökkenőmentes utazás) névre keresztelt projekt lényege, hogy az azonosítást az utasok maguk végzik el, így 90 százalékuk úgy sétálhat ki a reptérről, mint egy belföldi utas idehaza a vasútállomásokról.

A rendszernek köszönhetően a biztonságiak azokra az emberekre tudnak fókuszálni, akik valóban veszélyt jelenthetnek. Az ausztrál reptereken nagyjából 10 évvel ezelőtt szerelték fel a SmartGate nevű rendszert, ami az útlevelek szkennelését végzi.

A legnagyobb az utasoké lehet, a tőlük származó biometrikus adatokat ugyanis valahol tárolni kell, ami magában hordozza azt a veszélyt, hogy a hackerek a rendszerbe betörve esetleg ellopják egy-egy utas személyazonosságát.

A jogi háttér azonban megvan, az ausztrál kormány ugyanis még 2015-ben elfogadta azt a törvényt, ami lehetővé teszi, hogy a repülőtereken biometrikus adatokat (ujjlenyomat, kép, hang, írisz, magasság, testsúly) gyűjtsenek össze az ott megfordulóktól.

Az első teszteket idén júniusban Canberra repülőterén kezdenék meg, a teljes rendszert pedig 2019 márciusában üzemelnék be.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Csóró rezsim gengszterei hogyan fognak akkor üzletelni a vízummal?
karma1
Kedves Propeller! Hany eves vagy, hogy ennek a cikknek bedoltel?
Eloszor is: az iriszdiagnosztika mininmum 5 eve letezo ellenorzesi mod - probalj meg belepni Amerikaba iriszdiagnosztika nelkul, meglatod, mi lesz az eredmeny (nemcsak trumpli alatt, ez mar Obama alatt is igy mukodott )

Masodszor: megis, milyen papirbol fogjak megtudni, hogy te kinek allitod magad? Az ujraoltasi bizonyitvanyodbol? Vagy mibol? Mert nem mindenkinek van jogositvanya, a szemelyi igazolvany, lakcimkartya viszont csak a sajat hazadban mond valamit rolad.

Szoval akkor ez ugy zajlik szerinted, hogy odamesz a vamtiszt ele, az szepen megker, hogy vedd le a szemuvegedet (ha van), es nezz bele az eled tartott nezokebe.
Ezek utan szerinted mi fog tortenni? Te mondasz egy nevet, a vamos pedig ledaral 9 milliard nevet nagyhirtelen a rendszeren, hogy megallapitsa, hogy te ki vagy?

Hat, azt hiszem, ezt sikerult benezned... Ne vedd at mindenhonnan kritika nelkul a baromsagokat...
Az utlevelre mindig is szukseg lesz, foleg a reptereken, oceanjarokon

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.