Tömegpusztító fegyvernek számít a VX, az az idegméreg, amellyel két hete Malajziában Kim Dzsongnamot, a koreai diktátor Kim Dzsongun féltestvérét megmérgezték – legalábbis a maláj rendőrség előzetes vizsgálata szerint.

A rendőrség a Kim arcáról és szeméről vett mintákat elemezte. Az VX a bőrön át is felszívódhat, ezért az egyetlen védekezés ellene a gyors kézmosás, bár vannak szakértők, akik szerint ez sem elég.

Még ha kesztyűt is hordtak, a kipárolgás is végzett volna velük

- mondta erről a Guardiannak a kaliforniai Middlebury Institute of International Studies vegyi és biológiai fegyverprogramjának igazgatója, Raymond Zilinskas.

A világ legveszélyesebb ideggázával ölhették meg Kim Dzsongun testvérét

Szerinte a támadók nem közvetlenül VX-et, hanem két ártalmatlan anyagot használhattak, amelyek áldozatuk arcán összekeveredve álltak össze VX-é.

Az anyagot az 50-es években Nagy-Britanniában fejlesztették ki. Eredetileg tovarirtószernek szánták, de kiderült, hogy amilyen mérgező, egyszerűen képtelenség biztonságosan használni a hétköznapi életben. Bevallottan csak az Egyesült Államoknak és Oroszországnak vannak készletei belőle, de a 80-as években Szaddám Huszeint is vádolták VX bevetésével az Irak-iráni háborúban,

Ezen túl is akadnak még kérdések, elsősorban az, hogy hogyan csempészhették be az országba ezt a veszélyes mérget. Az pedig már a maláj hatóságok felelősége, hogy nem zárták le és fertőtlenítették a repteret azt követően, hogy a gyilkos anyag felbukkant.

Kim február 13-án a kórházba szállítás közben kapott rohamot, miután arra panaszkodott, hogy egy nő arcon spriccelte valamivel a Kuala Lumpur-i reptéren. A térfigyelő kamerák felvételei alapján egy nő kapott az arcához. A maláj rendőrség korábbi közlése szerint két támadó kent valami folyadékot Kim arcára, ami után sietve kezet mostak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.