Az izraeli légierő öt légicsapást hajtott végre a Gázai övezetben hétfő délután, válaszul a Gázából Izraelre kilőtt rakétatűzre, négy gázai járókelő megsebesült – jelentette a helyi média.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének bejelentése szerint az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet infrastruktúráját vette célba az izraeli ellentámadás, amelyben négy gázai megsebesült. A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint Izrael tizenöt célpontot lőtt.

A palesztin beszámolók szerint az első csapások a Nuszirat menekülttábortól nyugatra, az övezet középső részén érték a Hamász egyik katonai állását, valamint Rafiahtól keletre, délre összpontosították a támadásokat. Röviddel később egy Rafiahtól északra lévő betonüzemet lőttek.

Korábban, ugyancsak hétfőn a Gázai övezetből kilőtt egyik rakéta Dél-Izraelben lakatlan területen csapódott be, nem okozott sem sebesülést, sem anyagi kárt. Egyik palesztin szervezet sem vállalta magára a támadást, de Izrael a Hamászt tette felelőssé az általa ellenőrzött területről kezdett támadásokért.

Fazi Barhum, a Hamász szóvivője a válaszcsapások után közölte, hogy szervezete nem fogja tűrni "az ellenálló erők elleni folytonos agressziót", és Izraelt teszi felelőssé az erőszak terjedéséért, ha továbbra is célba veszi az "ellenálló posztokat".

Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy noha Izraelnek nem áll szándékában katonai műveletet végrehajtani Gázában, nem foga tűrni a rakétatámadásokat. "Azt javaslom, hogy a Hamász vállalja a felelősséget, és nyugodjon meg"- mondta Liberman.

Ebben a hónapban már negyedszer lőtték rakétákkal Izraelt. A múlt héten az egyiptomi határ közelében, a Sínai-félszigetről lőttek ki két rakétát izraeli területre, azok sem okoztak károkat.

Február elején négy rakétát lőttek a Sínai-félszigetről a Vörös-tenger partján fekvő Eilat izraeli üdülőváros felé. A Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétákkal megsemmisített hármat, a negyedik pedig lakatlan területen ért földet. A Sínai-félszigeten működő Iszlám Állam szervezet jelentkezett az akció végrehajtójaként.

Három nappal az eilati rakétatámadást követően az övezettől északra lévő Askelón város irányába lőttek ki Gázából egy rakétát, amire Izrael a Hamász három gázai övezeti állásának lövetésével válaszolt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.