A világon először kapott új kézfejet Lengyelországban egy 32 éves férfi, akinek fejlődési rendellenesség miatt nem nőtt ki ez a testrésze. A 13 órán át tartó eljáráshoz egy elhunyt személy volt a donor.

A páciens szervezete nem utasította el az új végtagot, a karja még mozdulatlan, de az ujjakat már képes mozgatni. Az átültetés 13 órán át tartott, a donor egy elhunyt személy volt. A wroclawi egyetemi kórház a világon elsőként hajtott végre ilyen műtétet felnőtt páciensen.

A műtétet végző sebészcsoport vezetője, Adam Domanasiewicz elmondta: a csontokat a csukló fölött illesztették össze, de a kar idegei annyira elsorvadtak és az erek olyan vékonyak voltak, hogy azokat jóval magasabban, az alkaron kötötték össze.

Halott donortól kapott új kézfejet egy lengyel férfi

A végtagátültetés veleszületett rendellenesség esetén számos tényező nehezítheti, hiszen a sebészeknek fejletlen szövetekkel – köztük erekkel, idegekkel és csontokkal – kell dolgozniuk, és egyes esetekben lehetetlen összekötni a szövetrendszereket.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vadsanca
Bravó!!! De azért el kell telni egy "kis" időnek, hogy igazi sikerről lehessen beszélni. Előbb- utóbb rutin műtét lesz ez is és nem lesz probléma más "alkatrész" csere sem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.