A klímaváltozás miatt akár száz éven belül elsüllyedhet Velence, legalábbis a legújabb kutatások szerint – írja a The Local. De ami még szomorúbb, hogy Olaszország más területei is érintve lehetnek.

A jelenség mögött a globális felmelegedés és az üvegházhatású gázok, köztük a szén-dioxid megnövekedett kibocsátása áll, a magasabb hőmérséklet miatt ugyanis a víz tágul és a sarkvidéki jégtakaró is olvad, így a vízszint emelkedik.

Száz éven belül elsüllyedhet Velence és Olaszország egy része

A francia és olasz kutatók szerint nem csak Velence, az Adriai-tenger partvidékének nagy része is eltűnhet, ha a kedvezőtlen folyamatoknak nem sikerül gátat szabni: 2100-ra a Földközi-tenger vízszintje több mint 140 centiméterrel fog megemelkedni. Összehasonlításképpen az elmúlt ezer évben a tengerszint emelkedése mindössze 30 centiméter volt.

A kutatók szerint összesen 33 olasz térség lehet különösen nagy veszélyben: az észak-adriai partvidék mellett a veszélyeztetett régiók között szerepel többek között Versilia és a Pó-síkság környéke, valamint Fiumicino és Fondi városa is.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.