Sokáig úgy hitték, Liszt Ferenc életében csak egy operát írt. Tíz éve kiderült, van egy kétszáz éve fiókban porosodó ismeretlen operája, ez azonban olyan töredékesnek bizonyult, hogy le is tettek róla – a megtalálót kivéve, aki most rekonstruálta az egészet.

David Trippett, a cambridge-i egyetem oktatója egy weimari levéltárban az anyagra, amiről a szakmai vélekedés az volt, hogy túl töredékes, igazából megfejthetetlen. Trippett azonban két év alatt összerakta a teljes, Liszt által leírt anyagot.

Ismeretlen Liszt-operára bukkant a kutató, jövőre be is mutatják

Liszt 1849-ben nekifogott egy olasz opera komponálásának, de utána abbahagyta a munkát, a zene pedig majdnem 170 évig ismeretlenül hevert egy archívumban. A projektem ennek a bemutatása a világon elsőként

- magyarázta. A zenét magát "lélegzetelállítónak", lírainak és harmóniai leleményekkel telinek nevezte, azt állítva, hogy a töredék az egész operairodalomban a párját ritkítja.

Az opera egyetlen, 111 oldalas kéziratban maradt meg. Aki ismerte, azt tartotta róla, hogy képtelenség összerakni, de rájöttem, hogy Liszt az első felvonás összes fontos zenei motívumát lejegyezte

Az első felvonás kritikai kiadását a magyar Editio Musica Budapest kiadó jelenteti meg 2018-ban, az első felvonás tízperces ízelítőjét pedig a BBC ismert énekversenye, a Singer of the World nyári döntőjén fogja előadni az örmény szoprán, Anush Hovhannisyan.

A nyári bemutató előtt, május 15-én vetíti le a BBC a mű megtalálásáról és rekonstruálásáról forgatott dokumentumfilmjét. Odafent a tízperces előzetes 2 perc 29 másodperces előzetese látható-hallható.

(Cambridge)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.