Továbbra sem tért magához az egyiptomi turizmus, pedig az ország gazdasága szempontjából kulcsfontosságú lenne – írja az Origo. A kormány az orosz, német és brit turistákat szeretné leginkább visszahódítani.

A Hoszni Mubarak megbuktatása előtti évben még közel 15 millió turista látogatott Egyiptomba, tavaly az első félévben már csak 2,3 millió. Hiába olcsóbbak az utak a gyengébb egyiptomi font miatt, továbbra is alig érkeznek külföldiek Egyiptomba.

Haldoklik az egyiptomi turizmus

Először a Hoszni Mubarak elnök 2011. február 11-i elmozdítása utáni zavargások miatt esett vissza durván a turisták száma, amit a dátum után el is neveztek 11/11-hatásnak. Ezt követően a 2015. október végén a Sínai-félsziget felett felrobbantott orosz utasszállító gép tragédiája után a külföldiek szinte teljesen megvonták a bizalmat Egyiptomtól.

Ekkor több ország le is állította a Sínai-félszigetre tartó járatait, kiürültek az egyiptomi szállodák, elsősorban a Vörös-tenger partján fekvő üdülővárosokban. 2015 első félévéhez képest tavaly az első félévben ismét megfeleződött az országba látogató külföldiek száma.

A turizmus szempontjából nézve az „arab tavaszt” követő belpolitikai bizonytalanság másik nagy vesztese Tunézia, ahová ma feleannyi külföldi érkezik, mint 2008 előtt. A terrormerényletek miatt Törökországba is sokkal kevesebben utaznak, ide tavaly 30 százalékkal kevesebb külföldi érkezett, mint egy évvel korábban, ami kilenc éve a legalacsonyabb szintre vitte le a turizmust.

Hazai utazási irodák idén februárban úgy nyilatkoztak, hogy a magyar turisták közül egyre többen választják ismét az egyiptomi és a tunéziai nyaralásokat, de a számuk még mindig nagyon alacsony.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

aremy
ördög án verd csak a nyálad és rátok is ez vár!
CsipkeRózsa
Nem Orbán látogatása óta haldoklik az egyiptomi turizmus?
wagabund
ezen miért csodálkoznak? tombol az iszlám, félnek a turisták..(okkal sajnos)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.