A Scientific Advances lapban megjelent tanulmány szerint 1960 és 2015 közt 13 százalékkal gyorsabban melegedtek a Föld óceánjai, mint azt az előző kutatások bizonyították. 

John Abraham professzor, társszerző szerint a baj nem csak ezzel van, hanem azzal is, hogy a 90-es évektől a felmelegedési ráta begyorsult. 1992-től kezdve kétszer olyan gyorsan melegedtek az óceánok, mint az 1960-as években, sőt, a felmelegedés 1990-től kezdve egyre mélyebbre, 700 méterre jutott le.

A globális felmelegedés több mint 90 százalékát a szén-dioxid okozza, ami miatt a sarkvidéki jégtakarók is egyre gyorsabb ütemben kezdtek olvadni, ami a tengerek és óceánok vízszintemelkedéséhez vezet – ami pedig a partok mentén és a szigetországokban élők életét teszik lehetetlenné pár évtizeden belül.

A felmelegedés miatt egyre melegebb a Föld levegője, ez hőhullámokat, nagy kiterjedésű tüzeket, intenzív viharokat indikál.

A most publikált tanulmány segítségével a régebbi adatokat is módosítani kell, emiatt pedig már most sejthető, hogy a Föld állapota sokkal rosszabb, mint amit eddig tudni lehetett.

(The Guardian)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.