Meg kellene akadályozni az Ausztriában tartandó török kampányrendezvényeket Christian Kern osztrák kancellár szerint, aki úgy látja, hogy a törökországi szavazás többé-kevésbé a demokrácia aláásásáról szól.

Kern az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF) nyilatkozva úgy vélte: lehetséges, hogy a rotterdami eset után a török vezetés "Ausztriában is folytatni akarja játékát". Szombaton Hollandia nem engedett be két török minisztert, akik egy rotterdami kampányrendezvényen vettek volna részt.

Kern kijelentette, hogy az ausztriai polgármestereknek joguk van meghiúsítani hasonló kampányrendezvényt. Az európai szintű megoldásról az osztrák kancellár hétfőn egyeztetett Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

Egyelőre koalíciós vita zajlik a gyülekezési jog megváltoztatásának lehetőségéről Ausztriában, miután a néppárti belügyminiszter azt javasolta, hogy szigorítsák a gyülekezési törvényt, és tiltsák meg külföldi politikusok Ausztriában tartandó kampányrendezvényeit. Az álláspontok a keddi kormányülést követően sem közeledtek egymáshoz. A következő megbeszélést pénteken tartja Thomas Drozda kancelláriaminiszter, Wolfgang Sobotka belügyminiszter és Hans Peter Doskozil védelmi miniszter.

Törökországban április 16-án tartanak népszavazást az alkotmánymódosításról, amely kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom feje lenne. Egyszersmind megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki tisztség.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Erdogán provokál!!! Minden onnét ki kell tiltani bérenceit és a törököket is akik balhéznak. Menjenek szépen haza!!! És ott hajbókoljanak Erdogánnak!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
quadrocopter
Helyes, osztrákok! Magyarországra sem kell a diktatórikus basa!
vladimir putin
Remelem, hogy majd kjedves magyarok nem tagadni meg tolem altalam tervezett kampanyrendezveny Budapest.
papa.49
A ,,janicsár,, otthon kampányoljon, volt már ilyen ,,vértelen,, város foglalás, jogos hogy az osztrákok nem kérnek belőle!!!
1magyar
Magánügye minden országnak a kampány! Azért mert állampolgáraik települtek valahová be még nem az övék az ország.
1magyar
Jövőre Orbán is kampányoljon Angliában?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.