Az osztrák szociális rendszer "bevándorlóinak" megállítása érdekében csak öt év után folyósítaná a külföldieknek juttatható szociális támogatást Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter, aki erről az Österreich című lap vasárnap megjelent számában beszélt.

Öt év után folyósítaná a külföldieknek juttatható szociális támogatást az osztrák külügyminiszter

Kurz úgy vélte, hogy amennyiben valaki elveszti a munkáját, vissza kellene utaznia származási uniós országába, vagy egy másik tagállamba, ahol munkát talál.

Javaslata szerint az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák. Lapértesülések szerint Ausztria évente 250 millió eurót fizet külföldön élő gyerekek után.

Kurz szerint az uniónak a fontos témákkal kellene foglalkoznia ahelyett, hogy "beleavatkozva" a szociális és egészségügyi rendszer kérdéseibe. Ugyanakkor kijelentette: elismeri a személyek unión belüli szabad áramlását.

A lap megjegyezte: az Ausztriában élő uniós állampolgárok megkapták a támogatást akkor is, ha csak rövid ideig dolgoztak az országban. Az újság szerint az Ausztriában élő munkanélküli kelet-európaiak száma 2011 óta 200 százalékkal, ötvenezerre nőtt.

Az Európán belüli szabad munkavállalás nagy dolog, de a hiányosságokat ellensúlyozni kell

- idézte a minisztert a Kronen Zeitung című osztrák lap. Úgy vélte, hogy a szociális rendszer akkor működik jól, ha befizetést követően folyósítják az ellátást. Kurz szerint az uniónak át kell engednie a szociális támogatások rendszerének szabályzását a tagállamoknak.

A Kronen Zeitung által bemutatott adatok szerint 2014-óta 105 ezerről 170 ezerre nőtt az uniós országokból érkező munkavállalók száma Ausztriában. A lap által közölt számok alapján a munkanélküliek harminc százaléka nem osztrák állampolgárságú, közülük 50 ezren uniós tagállamból érkeztek Ausztriába.

Az osztrák kormánykoalíció február végén a munkahelyteremtést és a helyi munkaerő foglalkoztatását ösztönző intézkedésről állapodott meg. Eszerint meghatározott ideig felére csökkentenék a bizonyos alkalmazottak után befizetendő költségeket. Az intézkedés célja továbbá, hogy a jövőben nem engednének be olcsó munkaerőt az országba. Az intézkedés júliustól léphet életbe.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
@1magyar: 11:24

Azt már tudjuk, hogy Te még SOHA nem voltál Ausztriában egy
percet sem, Hegyeshalomnál inadba szállt a bátorság...:-))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
A gazdag osztrák spórol, de ez nem a mi dolgunk. Nekünk sehova nem kellene semmit fizetni, a saját, itt lakó állampolgárok jobbléte lenne a fontos!
Eladott Ország
Migránsok tömegei miatt összeomolhat az osztrák szociális ellátó rendszer. Bécsben 2016-ban 626 millió euró szociális támogatást fizettek ki, 2021-re azonban ez az összeg rekordnagyságúra, mintegy 1,6 milliárd euróra nőhet. A hiányosságokhoz és a visszaélésekhez az is hozzájárulhatott, hogy Ausztriában nincs országos támogatási rendszer – ezt a feladatot a tartományok végzik. Alsó-Ausztria tavaly év végén már szigorított a szociális juttatások feltételein, azzal, hogy háztartásonként legfeljebb havi 1500 eurót lehet folyósítani. Felső-Ausztriában pedig a migránsok számára minimálisan utalható szociális támogatást 914 euróról levitték 365 euróra. „Nem baj! A lényeg, hogy Magyarországon ellenbe dübörgünk valamerre!” Azt hiszem ennél zseniálisabban nem lehet összefoglalni, hogy mi a jó fenéért nem mozdul annyi ember, hogy az elég legyen egy változáshoz. A valamerre dübörgés össznépi boldogsága, nemzetmegtartó ereje elég ahhoz, hogy felülírja a józan ész, a személyes tapasztalat, vagy akár a tulajdon nyomorúságunk valóságát is. Hiszen haladunk! Igaz, hogy nem pont mi személyesen, de mindenki más igen. A kormány a világon mindent megtesz azért, hogy egy valóságos boldogságsziget legyünk az ellenséges Európában (egy testvérnép sincs a környéken!) a megcsonkított mivoltunk ellenére (Trianon!) is meg tudjuk mutatni a világnak (Nobel díjasaink), hogy mi igenis dübörgünk. Valamerre. Kár, hogy ezt rajtunk kívül senki nem hallja. Rétvári Bence főkeresztény, minden jó hírek szülőanyja folyamatosan szállítja nekünk az örülnivalót.
1magyar
Dédapám Alsó-Ausztriában született, ha odamennék mennyi szoc. ellátást kapnék vajon?
Eladott Ország
@1magyar: Valóban az Itt lakó állampolgárok jobbléte lenne a fontos! De sajnos nem az. Csak tájékoztatásul: Alsó-Ausztria tavaly év végén már szigorított a szociális juttatások feltételein, azzal, hogy háztartásonként legfeljebb havi 1500 eurót lehet folyósítani.
1magyar
@Eladott Ország: Jó lenne az is nekem.
Eladott Ország
@1magyar: Az biztos. A szociális juttatásokért tolonganak a migránsok Ausztriába. A keserű kijózanító valóság a Magyarországi 2017 és változások: megszűnt a rendszeres szociális ellátás, a többit meg kenhetjük a hajunkra.
Szókrakész
@1magyar: Semennyit.
Az osztrák az nem német a honosítás terén.
Szókrakész
Kell a hely és a pénz a migráncsoknak.
Ennyi!!!
Szókrakész
Ha a nemzeti kormányok önrendelkezhetnek, akkor minek Brüsszel, a brüsszeli törvénykezés, a brüsszeli money pit?!?!?!

Valamelyik vízfejet le kell nyesni.
Vagy nemzeti kormányozunk, önrendelkezünk, vagy Brüsszelezünk!!!
Ne csak a migráncselosztásban, országkifosztásban legyen érvényes a brüsszeli direktíva.
volvós
@1magyar: 11:24

Azt már tudjuk, hogy Te még SOHA nem voltál Ausztriában egy
percet sem, Hegyeshalomnál inadba szállt a bátorság...:-))
egyvandor
A nertársak szeretnék tudni, hogy megúszhatják e kisebb botránnyal, át lehet-e hárítani a balhét a GyF-re, vagy vissza kell e juttatni már most a lóvét, vagy le lehet-e még zavarni egy két tőzsdei akciót. "ner" ugye nem mindegy
X-ray
Ezeknek is fiatal, 30 éves külügyminiszterük van...
volvós
@X-ray: 15:57

Viszont észben és rátermettségben a 100 szorosa a futsálos kakadunak !!!
libellle
@1magyar: Te, a gazdag osztrákhoz nem kell jönni dolgozni: Mit igért viktor, 1 MILLIO munkahelyet. Szerintem sem kellene senkinek menni máshová dolgozni.Szerintem sem kellene sehová semmit fizetnetek, de az EU-nak sem oda. Mit gondolsz ki járna jól? De a kérdés: amennyiben olyan a borzasztó a nyugat miert nem mennek a polgártársaid szerinted a ruskikhoz dolgozni. Egyébként teljesen mindegy hogy hol született dédapád ( Ez bizonyitás kérdése) nem kapnál semmilyen segélyt , lehet menni dolgozni.
volvós
@libellle: 18:12

Kár elmagyarázni egy földhözragadt kisebbségi álmodozónak !! Ez a tipus
Ausztriában éhenhalna, mert ott DOLGOZNI kell !!!
Szókrakész
@egyvandor: A Gyurcsány a hibás.
Ő jelent, spicliskedik az EU-nak.
Ő indította el a kivándorlási hullámot.
Ő baxta szét az országot, kergette IMF és EU hitel adóssághegyekbe.
Ő és Tsa nyúlta le a nagy pénzeket, hogy utrána mindent vissza kellett vonjanak.
Hitelre, hitelből qrmányoztak.
Abból mindenki tud.
Ahhoz nem kell ész.
Még egy idióta is tud!
Gyurcsány is tudott.
F_Viktor
"Javaslata szerint az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák."

Ez egy szankció a magyar politikával szemben, aminek anyagi kárát a magyar emberek fogják megérezni.
Szókrakész
@volvós: És ha Sopron felől ment volna?
Vagy még délebbről?
Jozefina
A németek úgy tudom már ezt csinálják. Csak akkor léphet be valaki a szociális hálóba, ha 5 évig németországban él és ez idő alatt valahogy eltartotta magát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.