„Musztafa Badreddín megölése a Hezbollahon belüli válság mélységét jelzi, valamint a Hezbollah és iráni patrónusa közötti feszültséget, a bonyolult viszonyokat és a kegyetlenséget”

– mondta hírszerzési forrásokra hivatkozva Gadi Ejzenkot izraeli vezérkari főnök kedden egy Netanya városban, Tel-Avivtól északra megrendezett tudományos konferencián.

Ejzenkot szerint a libanoni radikális síita szervezetet válság jellemzi, annak ellenére, hogy a szíriai harcokban operatív tapasztalatokat gyűjtött.

Harcuk céljának meghatározása miatt, gazdasági okokból, és vezetési okokból vannak belső válságban

– vélekedett az izraeli vezérkari főnök.

Musztafa Badreddínt, a Hezbollah legmagasabb rangú katonai parancsnokát tavaly májusban egy rejtélyes robbanás ölte meg Szíriában, egy damaszkuszi repülőtér közelében, röviddel azután, hogy találkozott beosztott parancsnokaival.

A Hezbollah eleinte egy titkos izraeli akciónak tulajdonította a halálát, de később a szíriai lázadókat, illetve az Egyesült Államokat vádolta. Az Al-Arabíja arab hírtelevízió értesülése szerint Irán elégedetlen volt Badreddínnel és el akarta távolítani a harcoktól, de Ejzenkot nem adott magyarázatot megölésére.

Badreddín elődje sógora, Imád Mugníje volt, aki 2008-ban egy szintén Izraelnek tulajdonított kivégzés áldozata lett Damaszkuszban. Badreddínt azonban soha nem nevezték ki hivatalosan a Hezbollah katonai parancsnokává, hanem amerikai értesülések szerint csak a szervezet szíriai csapatainak vezetőjévé tették 2011-ben. Ebben a minőségében részt vett a Bassár el-Aszad szíriai elnök és Haszán Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője között tartott szíriai stratégiai megbeszéléseken is.

Gadi Ejzenkot netanyai előadásán utalt az izraeli hadsereg legutóbbi szíriai bevetéseire is, amelyek feszültséget okoztak Izrael és Oroszország között. A vezérkari főnök a hadsereg sikerének könyvelte el Izrael szíriai határszakaszának nyugalmát.

Ejzenkot hangsúlyozta Irán befolyását a Hezbollahra és a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamászra, s az elsődleges kihívásnak a Libanonban és Szíriában is harcoló Hezbollahot nevezte.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Foxley
Valamit nagyon elrontott. Szerencsére.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.