A BBC legfrissebb információi szerint négyen, köztük a támadó, egy rendőr és két civil halt meg a szerdai londoni terrortámadásban.

Gázolás, majd késelés

A szerda délután történt támadásban az elkövető egy autóval a Westminster-hídon a tömegbe hajtott, majd a brit parlament kerítésének ütközött. Ezután kiszállt autójából, majd megkéselt egy rendőrt. A támadót ezt követően lőtték le. A két civil áldozat, egy negyvenes éveiben járó nő és egy ötvenes férfi a hídon történt gázolás során elszenvedett sérüléseibe halt bele.

A sérültek közül jelenleg 7 fő állapota kritikus, 29 további áldozatot pedig kórházban ápolnak.

Négy halálos áldozata van a londoni terrortámadásnak, nyolc embert vettek őrizetbe

Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP

A megkéselt, és később a kórházban elhunyt rendőr Keith Palmer 48 éves volt, 15 éve szolgált a rendőrségnél, feleségét és gyerekeit hagyta hátra.

Palmert a brit parlament egyik képviselője próbálta életben tartani a mentők kiérkezése előtt. Tobias Ellwood államtitkár korábban katonaként szolgált, öccse, Jonathan egy 2002-es indonéziai merényletben halt meg.

Nyolc embert vettek őrizetbe

A rendőrség nyolc gyanúsítottat állított elő a terrortámadást követő házkutatások eredményeképp. A terrorellenes egységeket vezető Mark Rowley elmondása szerint éjszaka több száz detektív dolgozott, összesen hat címet vizsgáltak át.

Rowley csütörtök reggel elmondta: a nyomozás tovább zajlik Londonban, Birminghamben és az ország más pontjain. Jelenleg azt feltételezik, hogy az elkövető magányosan cselekedett, a nemzetközi példák alapján terrortámadást hajtott végre.

Hozzátette, a londoniak megnövelt rendőri jelenlétre számíthatnak az utcákon, a támadást követően sokak szabadságát visszamondták és a munkaóráik számát is megnövelték.

Tart a sérültek azonosítása

A sérültek azonosítása jelenleg is folyik, eddig öt dél-koreai turistát, egy Ausztráliában élő német nőt, három francia iskolást, négy angol egyetemistát, valamint két román állampolgárt azonosítottak.

Négy halálos áldozata van a londoni terrortámadásnak, nyolc embert vettek őrizetbe

Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP

Az egyik sérültet a Temzéből húzták ki, az egyelőre nem tisztázott, hogy, a gázolás elől, vagy amiatt került a folyóba.

A gázolás pillanatai és a Temzébe zuhanó sérült

Nagy a rendőri jelenlét a parlament környékén

Theresa May brit miniszterelnök összehívta csütörtökre a parlamentet, hogy megtartsa ülését, mert szerinte London és londoniak, valamint Nagy-Britannia nem fog meghunyászkodni. Az angol királynő mindazonáltal elhalasztotta a Scotland Yardon tervezett látogatását. 

A londoni rendőrség megerősítette a szolgálatot, fegyveres és fegyvertelen járőrök posztolnak a fontosabb látnivalók környékén. A parlament körüli utakon egyelőre fenntartják a lezárásokat.

A Telegraph értesülései szerint szerda késő este a rendőrség razziát tartott Birminghamban, a BBC munkatársa pedig korábban arról beszélt, hogy az autót, amivel a gázolást elkövették, Birminghamben bérelhették. A lap szerint a támadó két kést használt, ez jól látható az egyik felvételen, ami akkor készült, amikor már a mentősök kezelték a lelőtt férfit.

A Sky News információi szerint a birminghami razzia szorosan kötődik a westminsteri terrortámadáshoz.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.