Nyilvánosságra hozta a szerdai londoni merénylet elkövetőjének kilétét csütörtök délután a Scotland Yard. 

A rendőrségi bejelentés szerint a támadást az 52 éves Khalid Masood hajtotta végre. Masood a délkelet-angliai Kentben született, az utóbbi időben a közép-angliai West Midlands országrészben élt, és több más, hamis személyazonosságot is használt.

A West Midlands térségben van Birmingham, a második legnagyobb népességű brit város is, ahol a rendőrség csütörtök hajnalban nagyszabású rajtaütéseket hajtott végre, házkutatásokkal és őrizetbe vételekkel. Londonban is voltak hasonló rendőrségi akciók, és csütörtök délutánig a két városban összesen nyolc személyt vettek őrizetbe.

A Scotland Yard csütörtöki közleménye nem említi, hogy Masood Birminghamben élt volna, de a birminghami nyom már a merénylet után nem sokkal felmerült. A Westminster hídon végrehajtott gázolásos merénylethez ugyanis az elkövető egy olyan járművet használt, amelyet – legalábbis rendszámából következtethetően – Birminghamben bérelhetett.

A Scotland Yard szerint Masood az elmúlt évtizedekben erőszakos bűncselekmények, köztük súlyos testi sértés, támadófegyverek birtoklása és a közrend elleni kihágások miatt többször állt bíróság előtt, de terrorizmus vádjával soha nem vonták felelősségre.

Masoodot a csütörtöki rendőrségi tájékoztatás szerint először 1983-ban, utoljára 2003-ban ítélték el.

A Scotland Yard hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Masood ellen az utóbbi időben nem folyt vizsgálat, és nem volt olyan előzetes hírszerzési értesülés sem róla, amely terrortámadás végrehajtásának szándékára utalt volna.

Erre Theresa May brit miniszterelnök is külön felhívta a figyelmet csütörtöki alsóházi nyilatkozatában. May, aki – még Masood személyazonosságának ismertetése előtt – a parlamenti képviselőket tájékoztatta a merényletről és vizsgálat eddigi eredményeiről, elmondta: a támadás elkövetője ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) egy ízben vizsgálatot folytatott "szélsőséges erőszakra hajlamosító nézetei" miatt. Ez azonban "múltbeli ügy", a merénylő az utóbbi időszakban nem került a hírszerzés látókörébe, "perifériára szorult figura" volt, és nem voltak előzetes hírszerzési értesülések arról, hogy mire készül – tette hozzá a kormányfő.  (MTI)

Négy halott, 40 sebesült 

A szerda délutáni támadásban a jelenlegi adatok szerint négyen vesztették életüket, köztük egy rendőr, akit Masood a parlament épületénél megkéselt, és maga a támadó, akit a parlamentet őrző rendőri egység agyonlőtt.

A terrorcselekményben negyvenen megsérültek, többségük akkor, amikor Masood járművével nagy sebességgel, több mint 250 méter hosszan végiggázolt a Westminster híd zsúfolt járdáján. A merénylő ezután próbált gyalogosan bejutni a parlament épületébe, megkéselve a bejáratot őrző egyik rendőrt, a 48 éves Keith Palmert, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe.

A merénylet két civil halálos áldozata egy kétgyermekes, 43 esztendős brit nő, Aysha Frade, illetve egy amerikai turista, Kurt Cochran, aki 25. házassági évfordulóját ünnepelte Londonban. Cochran felesége súlyosan megsérült a támadásban.

A merénylet kapcsán indult nyomozásban eddig nyolc embert tartóztatott le a brit rendőrség.

(Borítókép: a lelőtt támadót látják el a mentők – Fotó: AP/Stefan Rousseau)

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Elmesélés szerint 52 éves volt ez a szarosbalkezű muszlim és már Kentben született, Angliában. De egész életében a dzsihád éltette. Többször volt összeütközése a törvénnyel, különböző neveken. Akkor milyen indíttatású lehet az, aki most tolakodott be?

De van valami hátborzongató és furcsa is ebben a merényletben, a borzalmakon kívül. A feka 250 m hosszan kocsival végiggázolt a Westminster hídon, utána kiugrott és még vagy 50-70 métert rohant késsel a kezében az angol Parlament bejáratáig, miközben a kapuőrök tátott szájjal nézték. (Két kés volt nála, hátha kicsorbul az egyik.) A kapuőrök jól megvárták, amíg egyiküket meggyilkolja, majd nekiesett a másik őrnek is, jól összekaszabolta, mire észbekapott a harmadik is és rálőttek, tessék-lássék. De rögtön elkezdték ápolni, kis híján túlélte a muszlim.

Hát nem kísértetiesen hasonlít a berlini merényletre? Ott is simán el tudott menekülni a gázoló, és ha Milánóban nem egy újonc csendőr van szolgálatban, aki ijedtében lelőtte a merénylőt, még haza is ér Afrikába.
Lehet, hogy ez is azt gondolta, hogy meghúzza magát az angol Parlamentben, aztán ha elül a zaj, ruhát vált és elsétál?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@JAJMÁR: Lasd szófosó Szókrakész... Kifejezetten elvezi, ha mocskolodhat es masokat ingerel a gyülöletteli mocsokkal.
teuton
@Szókrakész: Jajmár: "Hihetetlen, hogy a putyinkás trolloknak mekkora élményt okozott a tettével ez a gyilkos :(" Magadra ismersz, mocskolódó?
1magyar
Na mekkora szégyenbe hozták az angolok ezt a "szerencsétlen merénylőt" - nyilvánosságra hozták a nevét?:)
1magyar
@JAJMÁR: Te melyiket sajnálod? A terroristát ill annak családját?
Peller Anikó
@1magyar: egyértelműen az akbaristát sajnálja, a családja eltartó nélkül maradt mert eddig, amíg le nem lőtte egy nő, dolgozott, robotolt a családjáért ez a vadember utánzat, ez a primitívség legalja, ez a tetves féreg.

Vannak többen, akik szerint ilyen rohadékokkal kellene benépesíteni Európát, legalább lenne közülük néhány amelyik végre megdugja.
1magyar
@Peller Anikó: A migránssimogatók mind Európa vesztét akarják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.