Politikai menedékjogot kapott az Egyesült Államokban egy fiatal szingapúri ellenzéki blogger, akit azért ítéltek el többször is hazájában, mert csúfot űzött a vallásból és a délkelet-ázsiai városállam hatóságaiból. Samuel Cole bíró a 18 éves Amos Yee ügyében helyi idő szerint pénteken Chicagóban hozott döntését azzal indokolta, hogy

a fiatalembert politikai nézetei miatt üldözték hazájában, vagyis politikai menekültnek minősül

- derült ki a fiút képviselő ügyvédi iroda közleményéből, amelyről a Channel NewsAsia szingapúri hírügynökség és hírcsatorna számolt be. A bíró ezenkívül megalapozottnak találta Amos Yee azzal kapcsolatos félelmét, hogy a jövőben is üldözni fogják a szingapúri hatóságok.

A döntés ellen még fellebbezhet az amerikai belbiztonsági minisztérium, amely kezdetben ellenezte a menedékjog megadását, mondván, jogos volt a szingapúri kormány ellene indított eljárása. Amos Yee közvetlenül azután hagyta el Szingapúrt, hogy ott letöltötte hathetes börtönbüntetését, amelyet tavaly szeptemberben szabtak ki rá. Az ottani bíróság szerint

az volt a bűne, hogy a közösségi médiában a kereszténységet és az iszlámot sértő videók közzétételével vallási gyűlöletre uszított.

2015-ben hasonló okok miatt, valamint a modern Szingapúr megalapítójának számító Lee Kuan Yew volt kormányfő kigúnyolásáért ítélték négy hét szabadságvesztésre. Amos Yee őrizetben van azóta, hogy tavaly decemberben megérkezett a chicagói O'Hare nemzetközi repülőtérre, és politikai menedékjogot kért.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport – amely korábban már elítélte a szingapúri blogger megbüntetését – üdvözölte az amerikai döntést, és bírálta a szingapúri hatóságokat, amiért nyomást gyakorolnak a kormányzó párttal vitába szálló másként gondolkodókra.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.