Küldetést tervez Líbia déli határának megerősítésére az Európai Unió – értesült a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap, amely szerint Brüsszelben azon is dolgoznak, hogy a közösség legális úton fogadjon be menekülteket az észak-afrikai országból.

A Welt am Sonntag szerint az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) vizsgálja, hogy miként lehetne segíteni Líbiát az illegális migráció elleni védekezésben az ország déli, Nigerrel, Csáddal és Szudánnal közös határán. Az EU diplomáciai testületében egy rendőri misszió összeállításán dolgoznak a líbiai határőrség támogatására.

Elképzelhető az is, hogy egyes tagállamok – például Olaszország – bilaterális, kétoldalú alapon küldenének szakembereket Líbiába, ahonnan a legtöbb menekült elindul a Földközi-tengeren az uniós, azaz olasz partok felé.

Az EKSZ még nem döntött a küldetésről, de az már biztos, hogy technikai jellegű segítséget mindenképpen terveznek a polgárháború sújtotta ország nemzetközileg elismert egységkormányának támogatására. Fájez esz-Szarrádzs kormánya helikoptereket, drónokat, műholdas telefonokat kaphat, hogy hatékonyabban léphessen fel a déli határon keresztül a Földközi-tenger felé irányuló illegális migrációval szemben.

Közben az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja, Dimitrisz Avramopulosz vezetésével legális menekült-áttelepítési terven is dolgoznak Líbia megsegítésére.

Az uniós biztos a Welt am Sonntagnak azt mondta, hogy több területre kiterjedő, átfogó támogatást kell nyújtani az észak-afrikai országnak. Az embercsempészek elleni harcban segíteni kell a helyi hatóságokat, de az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) is tovább kell építeni az együttműködést, hogy javuljon a Líbiában tartózkodó menekültek helyzete és erősödjék a visszatérési hajlandóság az úgynevezett irreguláris migránsok körében.

Mindennek révén javítani lehet "a migrációs áramlás kezelését" a Földközi-tenger középső medencéjét átívelő útvonal mentén. Amennyiben pedig a törekvés eredményre vezet, a "javítani kell a legális lehetőségeken is, amelyekkel az emberek biztonságos és rendezett módon hozzánk jöhetnek" – mondta Dimitrisz Avramopulosz.

A brüsszeli bizottság szerint egy úgynevezett áttelepítési programot kell beindítani. Ezt Thomas de Maiziere német és Marco Minniti olasz belügyminiszter is támogatja – írta a Welt am Sonntag.

Dimitrisz Avramopulosz a lapnak arról is beszélt, hogy fel kell gyorsítani a Görögországban és Olaszországban tartózkodó elismert menekültek tagállamok közötti szétosztását. Mint mondta, "nincs kifogás, valamennyi tagállamnak teljesítenie kell az (uniós) jog által rögzített kötelességeit" a menekültek szétosztásával kapcsolatban.

Tavaly mintegy 180 ezer menedékkérő érkezett észak-Afrikából a Földközi-tengeren át az EU területére. A Welt am Sonntag szerint az olasz kormány attól tart, hogy ez az szám az idén 250 ezerre emelkedik.

Az IOM legutóbbi, március közepén készített jelentése szerint az év eleje óta húszezernél is több menedékkérőnek sikerült átkelnie, zömük Olaszországban ért partot, és csaknem félezren fulladhattak a tengerbe.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...az a zunió amelyik a saját határait megvédeni is képtelen ??,
Peller Anikó
"az olasz kormány attól tart, hogy ez az szám az idén 250 ezerre emelkedik."

A lyó tetves kurva annyát az olasz kormánynak, hát kinek a feladata lenne a saját határainak védelme elmebajos rohadékok, még mindig csak a szétosztáson kínlódnak a féleszű banyával az élen. De úgy látom náluk sem találnak jobbat a nagyfenekűnél, véged van Európa, idióták vezetik a földrészt.

A legkisebb pecástónál is be tudják tiltani a horgászást, pont a Földközi tengeren nem megy?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.